Afbeelding

Avond – Boudewijn de Groot (1997)

Nederlands

De schooltijd was voor mij een plezierige periode, ik was nooit een hoogvlieger, maar kon goed meekomen, zelfs bij het vak Nederlands. Ik kan mij nog een aantal docenten herinneren. De heren Niemeijer, Van de Bend en Kok waren uitstekende leraren, ieder op zijn eigen manier. De één streng, doch rechtvaardig, de ander iets losser. Nederlands is een moeilijke en ingewikkelde taal. Ook in mijn examenjaar van de HAVO was ik geen ster in dat vak. Voor het dictee scoorde ik in dat laatste jaar echter een 10, iets dat ik niet kon geloven. Docent Kok trouwens ook niet, maar hij kon geen foutje ontdekken. Een gelukje, zo beschouwde ik dat toen.

Tijdens mijn MBO zorgopleiding had ik een mentor die heel streng was als het ging om het maken van verslagen. De tekst moest kloppen, taaltechnisch en grammaticaal perfect zijn. Ze zat er als het ware bovenop. Dat heeft mij enorm geholpen de Nederlandse taal beter te begrijpen en deze ook beter te kunnen gebruiken. Een hoogvlieger ben ik nog steeds niet, zal ik ook niet worden. Kern van het verhaal is dat het van groot belang is dat je tijdens je studie les krijgt van iemand die je weet te raken en te bereiken. Uit een recent onderzoek blijkt dat veel MBO-studenten het Nederlands examen afsluiten met een onvoldoende. Er ligt een plan klaar dat in de toekomst niemand meer mag slagen als je een onvoldoende hebt gehaald.

Lennart Nijgh was de vaste tekstschrijver van Boudewijn de Groot en een woordkunstenaar. Samen schreven ze 'Avond' waarin een aantal prachtige zinnen te vinden zijn. 'Nu Hoef Je Nooit Je Jas Meer Aan Te Trekken En Te Hopen Dat Je Licht Het Doet', simpel en duidelijk, de schrijver wil dat zijn partner blijft. 'Als Het Regent Gaan We Terug In Bed, Uren Langzaam Wakker Worden, Zwevend Door De Tijd', de liefde tussen twee mensen is prachtig. Er zit ook vergankelijkheid in de tekst, 'Je Kunt Niets Zeker Weten, Want Alles Gaat Voorbij'.

Dit is één van de vele prachtige Nederlandstalige teksten die zijn gemaakt. Het bewijs dat de Nederlandse taal mooi is, als je er aandacht voor hebt. Helaas leven we in een maatschappij die bol staat van de Engelse termen, namen van televisieprogramma's, functies in het bedrijfsleven en ga zo maar door. Des te belangrijker dat in de ontwikkeling van de taal bij onze jonge landgenoten, er een docent is die dat weet over te brengen en die ze weet te enthousiasmeren. Grotere kans dat ze het examen Nederlands met een voldoende afsluiten.