Rondleiding van IVN Oost Achterhoek door voedselbos Olde Kiefte Aalten. Foto: Jeanette van Egten
Rondleiding van IVN Oost Achterhoek door voedselbos Olde Kiefte Aalten. Foto: Jeanette van Egten Klomptgoed

Rondleiding door voedselbos

AALTEN - Afgelopen zaterdag was er een IVN-rondleiding door het voedselbos van Ben Boschker op De Olde Kiefte zaterdag 13 mei.

Het is mooi om te zien hoe hier het principe van permacultuur wordt toegepast. Zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen (met dier en mens). De Olde Kiefte is een mooi voorbeeld van een eeuwenoud kleinschalig hoevenlandschap. Het is een oud cultuurlandschap dat vroeger zo werd ingericht door de boeren. Het bos werd hoofdzakelijk aangeplant zodat de toekomstige generaties bouwmaterialen hadden voor nieuwe gebouwen.
Jeanette van Egten, een van de deelnemers: "De vraag rees of het mogelijk is om het hele jaar door van dit voedselbos te leven? Als het moet, antwoordde Ben Boschker, kunnen er wel vier gezinnen een jaar lang leven van dit voedselbos. Daartegenover staat dan wel dat je de hele zomer moet wijden aan het aanleggen van de wintervoorraad. Denk aan inmaken, wekken, persen etc. Zelfvoorzienend leven is een levenswijze. In onze systeemwereld is dat echter nooit 100 procent mogelijk. Denk alleen al aan onze kleding. Gebruik wat je hebt. Een bewustere levensstijl is al een mooie stip op de horizon."