De 100-jarige Jaap Fries met locoburgemeester Hans te Lindert. Op de achtergrond schilderijen die Jaap zelf geschilderd heeft. Foto: Jos Wessels

De 100-jarige Jaap Fries met locoburgemeester Hans te Lindert. Op de achtergrond schilderijen die Jaap zelf geschilderd heeft. Foto: Jos Wessels

Jaap Fries 100 jaar: 'elke dag twee happen pindakaas'

AALTEN - Op 14 mei werd Jaap Fries 100 jaar. Hij woont nog zelfstandig, in Aalten aan de Damstraat. Zijn recept: levensblijheid en positief denken en met iedereen een praatje maken. En elke dag twee happen pindakaas en een glas rozijnen.

Door Jos Wessels

Schilder en accordeonist
Jaap Fries werd op 14 mei 1923 geboren in Den Haag. Zijn vader was huisschilder. Jaap ging ook het vak in toen hij 14 jaar was. Het was Crisis, de tijden waren slecht en de lonen laag. Op een bepaald moment besloot Jaap om van zijn hobby, accordeonist spelen, zijn beroep te maken. Hij trad op in en rond Den Haag, in circussen, dancings en restaurants. Hij werkte samen met tal van toen bekende artiesten. Zigeunermuziek was populair, evenals Hawaii-muziek en Zuid-Amerikaanse muziek.
In 1944 moest hij onderduiken, maar na de Bevrijding kon hij meteen weer aan de slag. Men was vrij en er werd veel feest gevierd. Het schilderen had Jaap niet helemaal aan de kant gedaan. Hij bleek een verdienstelijk kunstschilder, zijn werken hangen nu nog overal in huis. Jaap trouwde met Francien; zij hebben geen kinderen gekregen. Op een bepaald moment vonden ze Den Haag te vol en te benauwd. Jaap en Francien besloten naar Aalten te verhuizen, waar al familie woonde (de bekende sigarenwinkelier Dick Fries was een neef). Jaap Fries werd actief bij accordeonvereniging Con Forza. In 1995 werd hij hier erelid.
Twintig jaar geleden overleed zijn vrouw. Tot zijn 99ste heeft Jaap Fries nog gefietst. Maar na een val en een korte revalidatie in het Dr. Jennyhuis in Dinxperlo kon hij weer terug naar zijn huisje. Nu verplaatst hij zich in een scootmobiel. En hij heeft veel steun van anderen, onder meer van gastvrouw Bettina.

Het geheime recept
Afgelopen zaterdag werden locoburgemeester Hans te Lindert en deze verslaggever gastvrij met taart ontvangen door Jaap en Bettina. De 100-jarige praat honderduit. Hij is goed bij de pinken en volgt het nieuws op de voet. TV kijkt hij in zijn slaapkamer op een 30 jaar oud toestel: "Zo één met een dikke kont."
Hij volgt voetbal, kamerdebatten en Opsporing Verzocht. Ook zit hij op Facebook en post geregeld nieuws. "De banden zijn glad, maar de tomton doet het nog uitstekend", zegt hij. Natuurlijk komt het gesprek ook op het recept van en lang leven. "Op de eerste plaats moet je veel geluk hebben", zegt Jaap. "En op tijd stoppen met roken, ik ben op mijn 85ste gestopt."
Wat zeker meehelpt, is levensblijheid en een positieve instelling. "Ik heb dit van mijn ouders meegekregen." En maak met iedereen een praatje, liefst met een grap en een grol. Jaap doet niets liever, bijvoorbeeld bij een bezoek aan een supermarkt. Hij prijst ‘de meisjes van de Aldi’, zoals hij ze noemt. Trots laat hij een mooie kaart zien die hij van de dames heeft gekregen.
Twee tips geeft hij de wethouder en de verslaggever nog mee. "Neem elke dag twee happen pindakaas. Niet van een duur merk, maar die goedkope van de Aldi. Dan slaap je als een roos. En bij het ontbijt een glas met rozijnen, die je ’s avonds klaar zet om te weken."
Dan is het tijd voor vertrek. Wij wensen de 100-jarige nog een gezond en fijn leven toe. En Hans te Lindert zegt dat de gemeente zeker weer op bezoek komt bij Jaaps 101-ste verjaardag.