Afbeelding

Arms Of Mary – Sutherland Brothers & Quiver (1976)

De Platenzaak

Grote en kleine schijven van zwart vinyl, gestoken in hoezen waar je soms uren naar kon kijken. Een soort balie met daarop een reeks hoofdtelefoons, soms met een kruk, meestal niet. Bladeren door bakken waarin singletjes en lp’s staan en als er iets tussen zit dat je interesse wekt, deze beluisteren. Soms werd je aandacht getrokken door de muziek die door de winkelruimte schalde, vaak een nieuw album die door de eigenaar op deze manier gepromoot werd. De platenzaak was in nagenoeg elk dorp, en zeker in elke stad aanwezig. Vaak meerdere, waardoor je letterlijk kon shoppen en van de ene naar de andere platenzaak kon hoppen.

Wij hadden thuis ook zo’n platenzaak. Vanaf midden jaren zeventig gevestigd in de zaak die mijn opa was begonnen in 1929 en die mijn vader op een gegeven moment heeft overgenomen. De ERBA, een begrip in Aalten in die jaren. Radio’s, televisies, witgoed en dus ook een platenafdeling. Al op jonge leeftijd was ik daar te vinden. Zittend op een kruk, luisterend naar muziek die in de Top 40 te vinden was. Het was een paradijs voor een muziekliefhebber om op te groeien boven een platenzaak. Ik kon alles ‘pakken’, opnemen, luisteren, het was ‘Spotify avant la lettre’. De Top 40 was in de jaren zeventig mijn leidraad. Ik maakte cassettebandjes van de nieuwe binnenkomers uit die wekelijkse lijst en spaarde vanaf begin jaren tachtig de Top 40 blaadjes. Ik kijk er nog steeds met veel plezier op terug. De dag na Hemelvaartsdag 1984 werd onze winkel heropend. Alles was vernieuwd in de hoop dat meer klanten de weg naar de ERBA zouden vinden, maar dat lukte helaas niet. Eind 1984 verdween eerst de platenafdeling en vanaf 1 april 1985, mijn zeventiende verjaardag, was de ERBA verleden tijd.

‘Arms Of Mary’ van Sutherland Brothers & Quiver is voor mij één van de eerste en nog steeds erg levendige herinneringen aan de ERBA. Ik was en ben een enorme liefhebber van dit countryachtige nummer. Een heerlijke melancholische melodie, mooi gezongen en een prachtige eerste regel, ‘The Lights Shine Down The Valley, The Wind Blows Up The Alley’. Ze schetsen hiermee een beeld dat bij deze ballad past. Gelukkig zijn er nog wel platenzaken, maar op mij hebben ze niet meer die aantrekkingskracht die ze vroeger wel hadden. Dat is veranderd, maar de liefde voor de muziek en dit nummer niet. Zittend op de bank, sla ik de armen om ‘Mary’ en mijmer weg, ‘How I Wish I Was Lying In The Arms Of Mary’.