Afbeelding

Euphoria – Loreen (2012)


Het jaarlijkse liedjesfestijn

Het Eurovisie Songfestival levert elk jaar weer een reeks aan controverses op. Liefhebbers van de muzikale verkleedpartij zweren bij het jaarlijkse evenement, maar veel meer mensen, zoals ik, laten het gebeuren (grotendeels) links liggen. Te veel poeha, de puntentelling duurt veel te lang (zoveel zitvlees heb ik niet) en liedjes die 'slecht' zijn of slecht worden gezongen. Helaas lijkt het erop dat de inzending van Nederland dit jaar onder die laatste groep gaat vallen. Mia Nicolai en Dion Cooper hebben met het door Duncan Laurence geschreven 'Burning Daylight' nummer, de critici niet kunnen overtuigen. Persoonlijk vind ik het wel een goed nummer, maar in de eerste twee liveoptredens die voorafgingen aan de halve finale die deze week plaatsvindt, zong het duo behoorlijk vals.

Essentieel voor een liedjesfestival is dat je het liedje kunt zingen. Dat daarnaast alles uit de kast gehaald wordt om indruk op de kijkers te maken is leuk, maar de uitvoering moet vlekkeloos zijn. Het tot dit jaar onbekende duo schijnt daar grote moeite mee te hebben en de kans dat ze de finale halen, lijkt niet echt groot, als ik de kenners moet geloven.

Er hebben in het verleden acts mee gedaan die erg goed waren. Zowel vocaal als het liedje waren kwalitatief erg goed. Twee jaar geleden heb ik een Muzikaal Voetnootje gewijd aan ‘Waterloo’ van ABBA, de eerste winnaar uit Zweden. Nadien wist het land nog meerdere keren te winnen, waaronder elf jaar geleden, in 2012 dus. De van Marokaanse afkomstige zangeres Loreen was toen de beste met ‘Euphoria’ en ze scoorde daar een enorme hit mee.

‘Euphoria’ is alles wat een goed songfestival liedje moet hebben. Mooie opbouw, goede en pakkende melodie en het wordt ook goed gezongen. Tijdens de finale zag het er ook nog eens fantastisch uit. In principe stelt de tekst niet zoveel voor. Het is een liefdesliedje, waarin ze enthousiast over haar geliefde zingt. ‘I'm Breathing You’, ‘Only You And I’, ‘We're All Alone In Our Own Universe’, ‘Forever And Ever Together’, heerlijk als je dit met volle overtuiging richting je geliefde kunt zingen.

Elf jaar na haar succesvolle deelname probeert ze het dit jaar opnieuw, nu met ‘Tattoo’. Ik ben persoonlijk iets minder euforisch over dit nummer, maar als ze het weer zingt zoals ze dat in 2012 deed en de show is overweldigend, dan zou dit maar zo weer een succes kunnen worden. Ik duim voor ons Nederlandse duo. Eerst maar door de halve finale komen en dan zaterdag schitteren in de finale…maar of ze gaan winnaar.