Antje de Ruijter, vaste rondleider en mede-initiatiefnemer samen met Tineke Ubbels. Foto: PR

Antje de Ruijter, vaste rondleider en mede-initiatiefnemer samen met Tineke Ubbels. Foto: PR

Nieuw educatieprogramma in de synagoge voor alle bassischoollleerlingen

AALTEN/DINXPERLO - Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge is bezig met het ontwikkelen van een vernieuwd educatieprogramma. In het nieuwe programma komen alle basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 een keer in het Nationaal Onderduikmuseum en in de synagoge. Voorheen werden leerlingen rondgeleid in de synagoge en kregen ze opdrachten. De stichting vindt dat dit anders kan en wil graag professionaliseren. Het Fonds voor cultuurparticipatie gaat het project subsidiëren. Het nieuwe educatieprogramma zal naar verwachting in september 2024 klaar zijn. Tineke Ubbels vertelt namens de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge: “Ons doel is om leerlingen echt te inspireren."

Door Eva Schipper

Met Stichting Cultuur Educatie Dinxperlo en Aalten is een convenant gemaakt zodat leerlingen zowel naar het museum als de synagoge gaan. Op deze manier komen alle basisschoolleerlingen in de gemeente Aalten in aanraking met de geschiedenis. In de synagoge kunnen leerlingen kennismaken met de Joodse geschiedenis. Ook zal het nieuwe programma over actuele onderwerpen gaan zoals discriminatie en racisme. “Waarom zijn mensen buitenspel gezet? Wat is oorlog? En hoe sta jij daar in? Dat zijn vragen die aan bod komen in de synagoge.”

Voorheen werden leerlingen rondgeleid en maakten ze bijhorende opdrachten. “Dat werkte goed, maar het blijft op deze manier heel basaal.” Dat kan anders, vindt Tineke. “We willen graag een methode ontwikkelen die leerlingen echt kan prikkelen en die de interesse kan wekken.” Daarom is de stichting op zoek gegaan naar experts op het gebied van educatie en de joodse geschiedenis. “We hebben twee zeer geschikte experts gevonden. Karel Kindermans is vertellend tekenaar en Berna Bonekamp is beeldend kunstenaar en tevens expert op het gebied van tentoonstellingsinrichting." Samen met de vrijwilligers van de stichting gaan zij komend jaar aan de slag met het ontwikkelen van een vernieuwd programma.

De stichting is nog op zoek naar vrijwilligers die de werkende rondleiders in de toekomst kunnen bijstaan. “We starten in juni met het nieuwe project, dus aanmelding voor juni is prettig.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge via info@synagoge-aalten.nl of tineke@ubbels.nl.