Afbeelding

Rain In May – Max Werner (1981)


Regen

De eerste maanden van 2023 waren nat, donker en koud. Daar werden de meeste mensen niet vrolijk van. De afgelopen jaren hebben ons wel geleerd, dat de Nederlandse zomers warmer en droger worden en dat er in de periode vóór de zomer, best veel neerslag mag vallen. We hebben als het ware een voorraadje nodig, om ons door een lange en hete zomer te loodsen. De zomer van 2022 was erg warm en droog, maar volgens mij is het tekort aan regen van die periode in de afgelopen maanden wel hersteld. Als ik de hoogte van de beken in Aalten bekijk, zou er genoeg water moeten zijn. Dus durf ik nu wel te zeggen: op naar een mooie en warme zomer!

Er zijn in de popmuziek talloze liedjes gemaakt over het weer. Veel over de zomer, zon, zee en strand. De regen is een onderwerp dat ook veel gebruikt wordt. 'It's Raining Again' van Supertramp, 'Crying In The Rain' van de Everly Brothers, 'Purple Rain' van Prince, 'Fire And Rain' van James Taylor, 'I Wish It Would Rain Down' van Phil Collins en 'Rain In May' van Max Werner. Hij was drummer en zanger van de succesvolle Nederlandse band Kayak. Werner bracht in 1981 zijn tweede soloalbum uit, met daarop de hit 'Rain In May'. Bij Kayak was hij de leadzanger tot halverwege de tweede helft van de jaren zeventig, daarna was hij tot begin jaren tachtig hun drummer. Ik hou van zijn stem, hij heeft een soort bijtende manier van zingen. Ik werd dan ook meteen gegrepen door dit nummer. Meezingen in mijn slaapkamer, luchtdrummen, ik voelde mij heel wat…

'Rain In May' is een liedje dat door alle seizoenen gaat. 'I Don't Like The Town When The Autumn Has Come', de herfst is niet zijn favoriete seizoen. Die gaat over in een sombere winter, 'Feeling Down When The Winter Has Come'. Werner houdt ook niet van de zomer, 'I Don't Like The Town When The Summer Has Come', maar wel van regen in mei, 'Feel The Soft Warm Spray Of The Rain In May'. Deze regen zorgt ervoor dat al je zorgen weggeveegd worden, 'Rain In May Wipes Your Worrying Away'.

Aangezien we dus best veel neerslag hebben gehad, hoop ik op geen 'Rain In May'. En dat de lente zich van zijn beste kant gaat laten zien. Mochten we onverhoopt toch een natte maand krijgen, moeten we maar uitkijken naar een zomer zonder regen, een warme zomer waarin alleen zweetdruppels vallen, 'Burning Heat, Drops Of Sweat Keep On Falling'.