Zelma van Alstede, niet meer in de raad maar op publieke tribune. Foto Jos Wessels

Zelma van Alstede, niet meer in de raad maar op publieke tribune. Foto Jos Wessels

Geen zonneveld aan de Wikkerinkweg

AALTEN - Er komt geen zonneveld aan de Wikkerinkweg. Dat is de uitkomst van een spannend debat in de raad van Aalten. Er werd ook gesproken over een al dan niet georganiseerde instroom van inwoners uit Den Haag naar Aalten. Tot slot nam Zelma van Alstede na negen jaar afscheid als raadslid en volgde Gerdy Hoornenborg haar op.

Door Jos Wessels

Er waren extra stoelen klaargezet in de raadszaal want men verwachtte veel drukte. Campinghouder Hoftijzer wil op een veld van ongeveer 1,3 hectare aan de Wikkerinkweg zonnepanelen leggen. De gemeenteraad heeft eerder een uitnodigingskader vastgesteld dat neerkomt  op: zonnepanelen moeten op het dak, maar in kleine aantallen kan het ook op de grond, mits er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Hoftijzer vroeg nu een principe-uitspraak van de raad. Immers, als die negatief is, dan heeft doorgaan geen zin. Een deel van de buurt is tegen en zat op de publieke tribune.

Bas Koskamp (BBB-HMV) deed de aftrap. Hij was tegen. Er is veel maatschappelijke onrust, hij kondigde meteen een motie aan. Daarin onder meer de wens om zonnepanelen op de grond te plaatsen onder de windmolens van Hagenwind in Dale. Gerrit Assink (CDA) was ook tegen. Het gaat aan de Wikkerinkweg om oude esgrond en die moeten we bewaren. Eigenlijk wil het CDA geen zonnepanelen op goede landbouwgrond. Hij vond dat je duidelijkheid moest geven aan de initiatiefnemer. De rest van de raad dacht er anders over. Gerbert Navis (VVD) had weliswaar zijn twijfels, maar vond dat een ondernemer die zijn nek durft uit te steken een kans moet hebben om dit uit te werken. Henk Rijks (GB) was ook voor: hij wees op de gelukkige omstandigheid dat dit zonneveld meteen op het stroomnet zou kunnen .worden aangesloten. Dit in tegenstelling tot talrijke andere projecten die nu nog niet kunnen omdat er gebrek is aan voldoende dikke stroomkabels. Bert Wevers (PP), Alexander van der Graaff (D66) en Tobias Holtman (CU) waren zonder meer voor. Alles wat bijdraagt aan energieopwekking is goed voor het klimaat.

Dialoog tussen doven
Er ontspon zich een discussie tussen voor- en tegenstanders. Vooral Assink kreeg ervan langs. De problemen in het landschap zijn oplosbaar. Ben je wel een betrouwbare overheid als je eerst een uitnodigingskader vaststelt en dan bij het eerste het beste verzoek meteen een Nee! verkoopt? Maar Assink gaf geen krimp. Ook Koskamp werd aangevallen op zijn motie. ‘Volkomen tegenstrijdig,’ aldus Holtman. ‘Hier hou je rekening met onrust onder de buren, denken jullie dat de buren van Hagenwind niet in het geweer komen?’ Uiteindelijk werd het een dialoog tussen doven en ging men over tot stemming. Het initiatief van Hoftijzer werd met 10 tegen 9 stemmen afgewezen. CDA en BBB-HMV stemden en bloc tegen. De motie Koskamp werd verworpen; alleen BBB-HMV stemde voor.

Hagenezen naar de gemeente Aalten?
Margot ten Bruin (BBB-HMV) vroeg een interpellatie aan tegen de wethouders Joop Wikkerink en Ted Kok. Dit naar aanleiding van een artikel in De Gelderlander. Die had ontdekt dat daklozen in Den Haag door ambtenaren aldaar werden geholpen om mee te loten voor huurwoningen in de gemeente Aalten. De regel is dat hier iedereen mag mee loten, waar die ook woont. Op die manieren waren 7 of 9 personen of huishoudens naar deze gemeente gekomen (het precieze aantal bleef onduidelijk). Op deze sneaky manier exporteert Den Haag mensen die misschien zorg of bijstand nodig hebben, naar Aalten. Wethouder Kok en de directeur van Figulus spraken in de krant stevige kritiek uit op deze manier van handelen.
Hoe zit het nou precies? Volgens wethouder Wikkerink valt het allemaal wel mee. Eind 2021 is er even contact geweest met de Haagse wethouder. Maar toen ging het om twee gezinnen en is men er niet verder op doorgegaan. Naar aanleiding van dit nieuwe bericht heeft men een nieuw gesprek gepland. Cruciaal is het welkomstgesprek dat gevoerd wordt met nieuwe huurders. Mocht er hulp of ondersteuning nodig zijn, dan is men er meteen bij. ‘Wij willen een sociale gemeente zijn voor iedereen, vanwaar die ook afkomstig is.’ Wethouder Kok was duidelijk meer bezorgd, al gebruikte hij niet die gespierde woorden als in De Gelderlander. ‘Positief is, dat mensen blijkbaar graag in onze gemeente wonen.’ Hij wil wel in gesprek met De Woonplaats om te bezien of het lotingssysteem niet wat aangepast kan worden, waardoor langdurig woningzoekenden van hier ook kansen hebben. Hij meldde dat de landelijke televisie ook aandacht heeft voor dit onderwerp. Hoe en wat is nog niet zeker. Uiteindelijk nam de gemeenteraad met deze antwoorden genoegen.

Afscheid Zelma van Alstede
Aan het eind van de vergadering nam Zelma van Alstede (CDA) afscheid. Een combinatie van een drukke baan en tijd voor haar gezin is de aanleiding. Negen jaar heeft Zelma in de raad gezeten, hardwerkend met veel aandacht voor het sociale domein. ‘De gemeente is op sociaal gebied heel goed bezig, daarom ga ik met een gerust hart weg.’ De burgemeester prees haar verdiensten. Toen kon zij met een bos bloemen naar de publieke tribune. Haar plaats is ingenomen door Gerdy Hoornenborg (ook CDA).  Janne Luimes (CDA) wordt de nieuwe fractievolger. Zelma was ook waarnemend voorzitter van de raad. Als de burgemeester niet kon, was zij voorzitter. Er moest dus een nieuwe waarnemend voorzitter worden gekozen. De raad koos in meerderheid voor Henk Rijks (GB).