De zeven gedecoreerden in de gemeente Aalten met de burgemeester. Van links af: Willemien Bruggink-Wensink, Bennie Bruggink, Bert Hamers, burgemeester Stapelkamp, Jan Ruesink, Martie Balke, Thea Nijland-Herder en Wim Brinkman. Foto Jos Wessels

De zeven gedecoreerden in de gemeente Aalten met de burgemeester. Van links af: Willemien Bruggink-Wensink, Bennie Bruggink, Bert Hamers, burgemeester Stapelkamp, Jan Ruesink, Martie Balke, Thea Nijland-Herder en Wim Brinkman. Foto Jos Wessels

Zeven inwoners gemeente Aalten gedecoreerd in Lintjesregen 2023

AALTEN - Zo’n 300 mensen betreden woensdagmorgen 26 april de Oude Sint Helenakerk in Aalten. Allen familieleden, vrienden en clubgenoten van de twee dames en vijf heren, die hier vandaag koninklijk worden onderscheiden.

Door Jos Wessels

‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd …’
’s Morgens vroeg al was burgemeester Anton Stapelkamp bij de zeven op bezoek geweest om hen het heugelijke feit mede te delen. Veelal waren de huisgenoten op de hoogte maar was voor de uitverkorenen de verrassing compleet. Om 11 uur komen zij onder applaus de kerk binnen. De burgemeester heet iedereen welkom. Hij vertelt eerst over de prachtige kerk waarin wij ons bevinden: een gotische kerk van ongeveer 1500, een juweel van een rijksmonument. Daarna gaat hij in op de rol van vrijwilligers in de samenleving. "Zij verbinden en zij stimuleren, zij zijn het cement van de samenleving." Hij noemt met name deze zeven nieuwe 'ridders' modelburgers, actief op de meest verschillende terreinen van de samenleving. Daarna klinkt het zeven keer: ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd…’ en speldt de burgemeester de gedecoreerde haar of zijn lintje op.

De eregalerij
Bert Hamers (75 jaar) kwam in 1981 naar Aalten als chef groen. Hij ontpopte zich spoedig tot de grote propagandist van alles wat groeit en bloeit. Hij begon Boomplantdag en ging met een diaserie langs de Aaltense basisscholen. Met zijn zware basstem vertelde hij honderduit en hij was niet te beroerd om tussen de Aaltense vogelplaatjes een foto van een condor of een vale gier te stoppen. ‘Is die echt in Aalten?’ vroegen de kinderen dan met grote ogen. Bert richtte met anderen de badmintonclub Shuttle Up op. En nu nog rijdt hij als een gezellige opa kinderen met een beperking naar school.

'Zij verbinden
en zij
stimuleren,
zij zijn het
cement van de
samenleving'


Jan Ruesink (77) was met hart en ziel brandweerman tot het jaar 2000. Zelfs zijn auto stond zo geparkeerd dat hij razendsnel weg kon als er een alarm kwam. Als veteraan is hij nog steeds betrokken bij de brandweer. Hij heeft ook veel met vogels. Zowel de vogelvereniging Kleur en Fleur als de Weidevogelvereniging genieten van zijn inzet.
Het leven van Wim Brinkman (63) is verweven met de gehandicaptenzorg. Hij werkt bij Estinea. Daarboven organiseert hij talrijke feesten en rijtochten en bezorgt de cliënten zo een fijne dag. Hij is ook zeer actief bij AVA’70, op sportief vlak maar ook als een typetje op een feestavond.
Martie Balke (71) heeft zijn sporen vooral verdiend in de protestantse gemeente van Aalten. Sinds 1981 is hij betrokken bij de zomerkampen van de kerk. Zo heeft hij samen met anderen duizenden kinderen een fijne week bezorgd. In de kerk heeft hij talrijke functies bekleed. Ook heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld bij AZSV en gemeenschapshuis De Pol. Daarnaast kunnen de Peddelaars en het Kanjers voor Kanjers Cycleteam op hem rekenen.
Thea Nijland-Herder (59) is nuchter en bescheiden maar ook een spin in het web in Lintelo. ‘Wie moet het dan doen?’ is een gevleugelde uitspraak van haar. Overal in Lintelo kom je haar tegen, van de school tot de ondernemersvereniging en muziekvereniging Advendo. Daarnaast doet zij veel jeugdwerk in de protestantse kerk.
Een echtpaar uit De Heurne krijgt allebei een lintje. Het zijn Willemien Bruggink-Wensink (71) en Bennie Bruggink (73). Beiden zijn volop betrokken bij alle activiteiten in De Heurne. Ook werken ze allebei mee in de VVV in Dinxperlo, Willemien op kantoor en Bennie verkleed als smokkelaar. Ook zijn ze zeer actief in de protestantse gemeente Dinxperlo.

Na het Wilhelmus wordt buiten een groepsfoto gemaakt. En dan is het tijd voor gelukwensen aan de gedecoreerden. Ook deze krant feliciteert hen met hun dik verdiende onderscheiding.