Avondvierdaagse Aalten, foto uit de oude doos. Foto: PR
Avondvierdaagse Aalten, foto uit de oude doos. Foto: PR

Avondvierdaagse Aalten 65 jaar jong

AALTEN - De Avondvierdaagse (A4d) viert dit jaar het 65 jarig bestaan. Het briljanten jubileum wordt gevierd met een extraatje voor de deelnemers aan de wandelvierdaagse en een muzikale verrassing uit Borculo. Dit jaar wordt het evenement gehouden van 12 tot en met 16 juni. De grote intocht op de vrijdagavond gaat van start vanaf het terrein bij Schaersvoorde Stationsplein.

Door Karin Stronks

In 1946 wordt wandelsportvereniging De Wandelvriend opgericht, elf jaar later wordt voor het eerst de avondvierdaagse gehouden. “De Wandelvriend is ontstaan vanuit wandelclub Kwiek. Wim Heersink uit Bredevoort, bekend als ‘Heersink van de gasfabriek’ was de eerste voorzitter. Momenteel is Bas Brezet voorzitter, het bestuur bestaat uit vijf personen.” Aan het woord is Hermien Wevers, coördinator van de A4d. Maria Beening bladert in een map met foto’s en notulen. Ze wijst: “Hier, dit zijn de eerste foto’s van de avondvierdaagse, ze dateren uit 1957.” 

De eerste jaren gaat de A4d van start vanaf het terrein achter het oude feestgebouw. Maria: “Op drie avonden en de zaterdagmiddag werd het wandelevenement toen gehouden. Groepen verzamelden zich in vakken en startten om de beurt. Heel gedisciplineerd toen nog. Individuele wandelaars waren ver in de minderheid. Er waren ook bekers te winnen, voor het mooie lopen en ook een zangbeker konden groepen in de wacht slepen. De grote intocht was toen op zaterdagmiddag. Er werd ook gewandeld in hetzelfde tenue. Tegenwoordig komt dat wel een beetje weer terug.” 

Er deden in de beginjaren veel bedrijven mee, naast buurten en scholen. “De PTT en de brandweer liepen vroeger mee net als scholen onder leiding van meesters en juffen. In de jaren ’60 gingen wij ook jureren in omliggende plaatsen. Ook liepen Aaltense groepen elders mee voor de prijzen. Het wedstrijdelement is in de loop van de jaren verdwenen. Persoonlijk vind ik het wel prima dat het allemaal wat losser, gemoedelijker is nu”, vertelt Hermien. Tijdens de pauzes kregen de wandelaars kaas en worst aangeboden door Sjoerd en Riet van de Galiën. “Zij liepen jarenlang mee en hebben heel veel gedaan voor de A4d.” 

In 1996 is de A4d afgelast vanwege MKZ, mond en klauwzeer. Maria: "In 2020 en 2021 mochten we de A4d niet organiseren, dit keer door de coronamaatregelen.” Zijn er nog leuke anekdotes te vertellen? Hermien glimlacht: “Vorig jaar waren een stel dames heel laat binnen. Ze waren verdwaald… We vroegen later of ze de bordjes niet hadden gezien. De reactie luidde: ‘Waren er bordjes dan?’ We hebben rode, witte en gele bordjes, elk voor de eigen afstand…” Maria weet nog: “Iemand had eens een gewonde postduif gevonden. Hij nam het diertje mee om het naar een bekend adresje te brengen. Ik denk wel naar een duivenmelker ja…” Hermien herinnert zich: “Een keer was een boom omgewaaid aan de Hofstraat, vijf minuten voordat we zouden starten. En toevallig moesten we die kant op die avond…” 

Vier dagen wandelen is nog altijd de traditie bij de A4d, er is een vijfde avond toegevoegd als inhaal-avond. Er is veel veranderd in de loop van de tijd. “We hebben ook de leeftijd losgelaten nu. Iedereen mag met alle afstanden meedoen. Je kunt zelfs één of twee avonden meelopen. De jongste wandelaars lopen in principe de kortste afstand. Men kan kiezen uit vijf, tien of vijftien kilometer. Tegenwoordig doen heel veel rolstoelers mee, met één op één begeleiding. Scholen lopen niet meer met meesters en juffen. Kindergroepen die via school meelopen staan onder leiding van de ouders. We nodigen elk jaar alle verenigingen uit en ook alle scholen, ook die van buurtschappen, schrijven we aan.” 

De routes worden jaarlijks gecontroleerd, er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar. Deelnemers starten vanaf de markt. “We verzoeken groepen vooraf in te schrijven, individuele lopers kunnen in de grote tent op de markt nog inschrijven. Er is een pauzeplek, die wij aanwijzen als ideale plek, waar mensen hun eigen groepen van een drankje en iets lekkers kunnen voorzien. Jumbo, Het Noorden van Aalten en Wilma’s Groente en Fruit bieden de wandelaars iets lekkers én gezonds aan. Bovendien krijgen alle deelnemers een leuke verrassing! De controlepost ontbreekt ook niet, vooral kinderen vinden het erg leuk om een kaartje te laten knippen!” Elke deelnemer die vier dagen wandelt krijgt een medaille. Maria: “Hierop staat ook hoe vaak de wandelaar heeft meegedaan. Wandelaars die voor de 25ste of de 40ste keer meedoen krijgen een bos bloemen.” 

Dit jubileumjaar krijgt een extra feestelijk tintje. Hermien: “We mogen elk jaar rekenen op de medewerking van drumband VMS, Vriendschap Maakt Sterk, één van de muziekkorpsen en een dweilorkest. Dit jaar worden we ook vergezeld door Crescendo IJzerlo en voegen we een special toe, muzikanten met een Schots tintje uit Borculo lopen met de intocht mee!”


www.avond4daagse.nl/agenda/avond4daagse-aalten

Onder muzikale begeleiding van VMS trekken wandelaars door Aalten. Foto: Karin Stronks
Steeds meer groepen gekleed in hetzelfde tenue. Foto: Karin Stronks