Van links naar rechts: Dofien Houwer, Marleen ten Haaff en Claudie. Foto: Eva Schipper

Van links naar rechts: Dofien Houwer, Marleen ten Haaff en Claudie. Foto: Eva Schipper

Waardevol initiatief voor mensen met een chronische ziekte

AALTEN - Door een chronische aandoening uit het werkproces geraakt zijn; voor sommigen is dit de harde realiteit. In de gemeente Aalten is er voor deze mensen Samen Vooruit. Het is een plek waar mensen met een chronische ziekte elkaar twee keer per maand kunnen ontmoeten. Claudie is bedenker en deelnemer van de groep. Dofien Houwer van stichting MEE Samen en Marleen ten Haaff van Figulus welzijn ondersteunen het project Samen Vooruit. Claudie deelt haar verhaal. 

Door Eva Schipper

Claudie werd jaren geleden ziek. “Sinds dat ik ziek ben, wil ik altijd al wat voor lotgenoten kunnen betekenen. Er zijn namelijk weinig georganiseerde activiteiten voor mensen die chronisch ziek zijn.” Het project Samen Vooruit kan daarom voor deze doelgroep erg waardevol zijn. “Het gaat erom dat wij ons erkend voelen in ons verhaal. Samen Vooruit biedt ons een plek waar we ons niet hoeven te verantwoorden en waar we elkaar kunnen helpen. Samen Vooruit brengt je echt wat.” 

Samen Vooruit kan mensen helpen om weer een doel te geven aan het leven. Dofien: “Je kan namelijk heel veel voor een ander betekenen. Je doet er wel toe in de samenleving. Het is mooi als het lukt om dat stukje aan mensen terug te geven.” Marleen haakt hierop in: “We kijken hier naar wat wel kan. Iedereen kan namelijk iets. Iedereen mag er zijn.” 

Na de diagnose van een chronische ziekte is de realiteit vaak hard. Claudie legt uit hoe dat voor haar voelde: “Ik heb altijd actief deelgenomen aan de samenleving. Ik werkte in de zorg en had daar veel plezier in. Als dat ineens niet meer gaat, dan valt er veel weg. Eigenlijk voel je je daarna niks meer, want je draait niet meer mee in de samenleving. Je doet niet meer mee. Bij mij hakte deze gedachte er echt in.”  Marleen reageert op Claudie: “Van oorsprong kom je uit de zorg en jij kan je ervaringen van de zorg ook echt gebruiken om anderen te helpen. Dat is jouw kracht. Het is heel knap dat je de opzet van het project zelf in gang hebt gebracht.” Claudie straalt. 

Soms wordt er naar aanleiding van een gesprek ook hulp ingeschakeld van een expert. Als je ziek wordt, veranderen bijvoorbeeld je financiën ook. Daarom werd er onlangs een expert op het gebied van sociaal-juridische dienstverlening uitgenodigd. Dit kan de groep ook verder vooruit helpen.

Naast de gesprekken is er ook veel ruimte voor gezelligheid. Op een laagdrempelige manier doet de groep samen activiteiten. Zo hebben ze onlangs samen gekookt en gaan ze binnenkort fietsen. Daarbij wordt altijd gekeken naar mogelijkheden die haalbaar zijn voor alle deelnemers. Dofien legt uit: “Soms zijn er bijvoorbeeld extra hulpmiddelen nodig om de activiteit mogelijk te maken. Ook houden we bijvoorbeeld rekening met het energieniveau van iedereen.”

Iedere sessie Samen Vooruit is Dofien of Marleen aanwezig. Claudie: “Het is fijn dat er bij de gesprekken ook een stuk begeleiding is.” Samen Vooruit wordt iedere eerste woensdag en iedere laatste vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur gehouden. De locatie is de Ahof aan de Polstraat 9 Aalten. Iedereen die zich in het verhaal herkent is welkom om zich aan te melden. Belangrijk om te weten is dat Samen Vooruit echt bedoeld is voor mensen met een lichamelijke chronische aandoening. Aanmelden kan via; m.tenhaaff@figulus-welzijn.nl of d.houwer@meesamen.nl.