Leo van der Linde. Foto: Annet Piek
Leo van der Linde. Foto: Annet Piek

Leo van der Linde overleden

Maatschappij

Hij stierf in het harnas

AALTEN - Afgelopen dagen bereikte ons het droeve bericht dat op Koningsdag Leo van der Linde is overleden, onze collega-correspondent van Aalten Vooruit. Hij kwakkelde al langer met zijn gezondheid maar hij ging stug door met zijn werk. Bijna tot op de laatste dag. Hij stierf in het harnas.

Door Karin Stronks en Jos Wessels

Levensloop
Leo van der Linde werd 64 jaar geleden geboren in Aalten maar zijn ene opa en oma woonden in Bredevoort. Dat heeft zijn belangstelling getekend: hij was gefocust op Aalten, Bredevoort en buurtschappen. Als kind verzamelde Leo al van alles: speldjes, sleutelhangers, postzegels, munten. Uiteindelijk specialiseerde hij zich in oude ansichten. Jarenlang struinde hij met zijn zwager Hans Lammers talloze beurzen af om in te kopen. Hij vulde zijn collectie aan met briefpapier van firma’s, feestgidsen van vroeger en dergelijke. Leo werkte als onderwijzer op basisscholen in Hoogvliet en Lathum. Om gezondheidsredenen moest hij daarmee stoppen. Leo ging verder als journalist voor diverse media, waaronder Aalten Vooruit. Later publiceerde hij ook veel op Facebook. Hij is daarmee doorgegaan tot aan zijn dood.

Beeldjournalist en filmer
Leo van der Linde was op de eerste plaats beeldjournalist. Jarenlang zag men hem overal, gewapend met fototoestel en videocamera. Hans te Lindert herinnert het zich nog precies: “Camera zo’n tien centimeter voor mijn neus en Leo op dertig centimeter voor me. En de eerste vraag: ‘Hans, wat zien we hier voor ons gebeuren?’ ” Ook de Bredevoortse Gondelvaart kon op zijn grote belangstelling rekenen. Zijn geijkte startvraag: ‘Wat zijn de afmetingen van de gondels en hoeveel lampjes zitten erop?’ Op soortgelijke wijze heeft hij talrijke school- en volksfeesten, winkelopeningen, start van bouwprojecten en andere evenementen verslagen. Een kenmerk van Leo was dat hij altijd bijzonder snel ter plaatse was bij brand en ongelukken. Soms nog sneller dan de brandweer of de politie. Door zijn slechter wordende gezondheid kon hij er de laatste jaren er niet zelf meer op uit. Hij ontving veel hulp van collega’s als Anke Colenbrander, Jan Oberink, Frits Onnink en anderen. Die leverden hem de foto’s aan waarna Leo die op Facebook of op de site van de Aalten Vooruit zette.

Schrijvend journalist
Alhoewel niet zijn eerste liefde, heeft Leo toch veel geschreven, met name over de politiek. Voor deze krant volgde hij jarenlang de raadsvergaderingen. Hij stak daarbij zijn eigen mening niet onder stoelen of banken. Voor Leo had de fusie met Dinxperlo in 2005 niet gehoeven. Als het even kon, beperkte hij zich tot de oude gemeente Aalten. Het liefst schreef hij over concrete zaken in de gemeente: gebeurtenissen, bouwprojecten, feesten. Hij had daarbij speciaal oog voor ‘klein nieuws’ in wijk of buurtschap, iets wat anderen vaak laten liggen.

Plaatselijk historicus
Leo’s grote liefde betrof de geschiedenis van Aalten, Bredevoort en buurtschappen. Van heel vroeger tot enkele tientallen jaren geleden. Daarbij was nostalgie hem niet vreemd. Zo had hij grote interesse in de schilderijen van Piet te Lintum. De laatste jaren werkte hij daarom volop mee aan het Helenahuis. Fameus is de serie boekjes die hij in eigen beheer uitgaf. Alle boekjes zijn vierkant, 19 bij 19 centimeter, harde kaft, 96 pagina’s gevuld met veel eigen foto’s en een summiere tekst. Al in 1991 maakte hij met zijn zus Dinie ‘Groeten uit Bredevoort’ en later ‘Bedrijvig Bredevoort’. Daarna volgden titels als ‘De Knoop doorgehakt’, ‘Van Maire Stumph tot Burgemeester Stapelkamp’ en ‘Feest!’. Aan andere schrijvers stelde hij altijd genereus zijn foto’s beschikbaar. Daarvoor ben ik (Jos Wessels) hem dankbaar. Ook leverde Leo soms bijdragen aan het Contactorgaan van de Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW. De gemeente heeft zijn werk voor de historie gewaardeerd door hem in 2021 de Erfgoedprijs gemeente Aalten toe te kennen, samen met Ben Maandag uit Dinxperlo. Zo heeft Leo van der Linde geschiedenis populair gemaakt. Speciale vermelding verdient zijn rubriek Zoekplaatje dat tot nu toe elke week in de Aalten Vooruit verscheen. Altijd in de vorm van een raadspel: ‘Welke foto is dit?’ gekoppeld aan de vraag om aanvullende informatie. De Oplossing boerderij Haart 1917 van vorige week is zijn laatste bijdrage. Hij rustte in vrede. Sterkte aan zijn vriendin Rina en zijn familie. Wij zullen hem missen.