De jonge acteurs van openluchtspel 'Teggendroads Geluk' met regisseur Erik Prange (tweede van links). Foto: Karin Stronks
De jonge acteurs van openluchtspel 'Teggendroads Geluk' met regisseur Erik Prange (tweede van links). Foto: Karin Stronks

‘Teggendroads Geluk’ bij Haartmans

Cultuur Aalten

HAART – Buurtschap Haart maakt zich op voor de opvoering van openluchtspel ‘Teggendroads Geluk’. Op 23, 24 en 30 juni en 1 juli wordt het stuk opgevoerd bij boerderij Haartmans, Buninkdijk 6, Haart. Twintig werkgroepen houden zich bezig met de productie. Het stuk is geschreven door Gerard te Hennepe, de regie is in handen van Erik Prange. “Het stuk van vier bedrijven speelt zich af in het begin van de jaren zestig. Centraal staat een boerderij met een winkel aan huis, bewoond door een gezin met vier kinderen. Kinderen die niet meer klakkeloos alles aannemen van hun ouders. Reuring dus maar wel een stuk met inhoud. Het is geen kolderiek stuk.”

Door Karin Stronks

We zitten in een grote schuur, rijen rekken met kleding staan er, buiten zorgen houtkachels voor een beetje warmte. Het is nog rustig, de acteurs en actrices komen later. Erik Prange en Gerard te Hennepe vertellen over openluchtspel ‘Teggendroads Geluk’. Gerard: “Het is zo mooi dat de voorbereidingen zorgen voor een enorme saamhorigheid. Alle groepen, die in alle vrijheid aan de productie werken, brengen een prachtig stuk creativiteit mee!” 

De aanpak is professioneel. Erik: “Alle acteurs hebben auditie gedaan. We hebben collega-toneelspelers uit Lintelo en het Woold gevraagd om mee te kijken bij de audities. Bewust proberen we mensen uit de comfortzone te halen. Er zijn mensen die geschikt lijken voor een bepaald typetje. Soms moet je daar juist een ander karakter aan geven. We merken dat dat heel goed werkt, acteurs gaan de uitdaging aan, worden geprikkeld. Vooral de eerste paar oefenavonden, we stonden versteld hoeveel spelers hun tekst al goed kenden.” 

Kunnen Erik en Gerard een tipje van de sluier oplichten? Erik grijnst: “Er doen dieren mee in het stuk. En sommige dieren doen juist iets anders dan wat we gewend van ze zijn. Daar zijn we nog hard mee aan het oefenen … Inderdaad, teggendroads! Meer verklap ik niet.” Het verhaal speelt zich af rondom een boerderij met een winkel aan huis. “Centraal staat een gezin met vier kinderen. De kinderen groeien dus op in de jaren zestig, een tijd waarin de jeugd niet meer klakkeloos alles van ouders aannam. Teggendroads dus”, vertelt Gerard. 

Twintig werkgroepen houden zich bezig met het openluchtspel. Werkgroepen die veel vrijheid hebben, elk verantwoordelijk voor zijn eigen taak. Erik: “Er is bijvoorbeeld een werkgroep sfeer. Deze groep zal rondom boerderij Haartmans de jaren 60-sfeer gaan creëren. We vergaderen regelmatig met alle werkgroepen, overleggen over waar ze tegenaan lopen, wat ze nog nodig hebben, hoever ze zijn met hun werkzaamheden. Totaal zo’n honderd vrijwilligers werken mee. Omdat het stuk zich in de jaren zestig afspeelt, hebben we ons verdiept in die jaren, over details. Kleding, huizen, kapsels, hoe zag dat er toen uit? Met name Hans de Vries heeft veel onderzoek gedaan. Met mensen gesproken die deze tijd bewust hebben meegemaakt. We hebben acteurs gevraagd om voorlopig niet naar de kapper te gaan … Als je dus iemand in de supermarkt tegenkomt met een niet alledaags kapsel, dan zou het kunnen dat het één van de acteurs is van het openluchtspel.” 

Erik Prange gaat met een groepje kinderen aan de slag. Acteurs en actrices lopen binnen, in hun handen het script. Een aangename verwachtingsvolle spanning brengen ze met zich mee. 

Gerard te Hennepe heeft het stuk geschreven. “Vorige keer nog samen met Erik, nu mocht ik het alleen doen.” Hoe komt hij aan inspiratie? “Nou, ik heb mensen bij mij thuis uitgenodigd, mensen die de jaren zestig bewust hebben meegemaakt. Onder het genot van koffie en een drankje zijn we gaan praten. Daar haal ik veel ideeën uit, net als uit de informatie die Hans de Vries heeft verzameld. Vaak ga ik ’s avonds aan de slag. Iedereen gaat dan naar bed en ik duik helemaal in het verhaal. In alle rust, alle karakters komen dan tot leven. Het gebeurt wel dat ik tot diep in de nacht doorga. ’s Morgens ben ik dan niet zo vroeg nee.” 

‘Teggendroads Geluk’ bevat diverse verhaallijnen die uiteindelijk allemaal samenkomen. “We hebben veel moeten schrappen. Maar dat hoort erbij. Leuk detail is dat een vriendengroep meespeelt die in het echt ook vrienden zijn! En er spelen acht kinderen mee. De komende weken zetten we de puntjes op de i, dan spelen we elke oefenavond het hele stuk. Eind juni moet alles kloppen …” 

Informatie
‘Teggendroads Geluk’ wordt opgevoerd in twee weekenden, vrijdag 23 en zaterdag 24 juni en vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli. Aanvang 19.30 uur. Het stuk bestaat uit vier bedrijven. Kaarten à 17,50 euro zijn verkrijgbaar bij Spar Wubbels, Roelvinkstraat 48, Bredevoort en Messink & Prinsen, Landstraat 39, Aalten en via www.haart-info.nl. Locatie: Boerderij Haartmans, Buninkdijk 6, Aalten, Haart.