Gerrit Lebbink dankt Ingrid Oonk met een bos bloemen. Foto Jos Wessels
Gerrit Lebbink dankt Ingrid Oonk met een bos bloemen. Foto Jos Wessels

Van de Oude Sint Helena tot vernieuwing van het station

Cultuur

AALTEN - De Commissie Cultureel Erfgoed adviseert de gemeente op het gebied van monumenten en oudheden. Zij is onlangs geheel vernieuwd. De leden zijn deskundigen of verbonden met oudheidkundige verenigingen. De Commissie wordt bijgestaan door ambtenaren. Ook is óf burgemeester Stapelkamp, óf wethouder Kok aanwezig. Voorzitter is Willem Doodeheefver. In de vergadering van 20 april werd hij vervangen door Gerrit Lebbink. Er kwamen weer veel oudheidkundige onderwerpen aan de orde.

Door Jos Wessels

De Oude Sint Helena
Er zijn plannen om van de Oude Sint Helenakerk een multifunctioneel gebouw te maken. Daartoe zou het halfronde bankenplan, dat vrij uniek is in Nederland, eruit moeten. Ook zou de oplopende vloer geëgaliseerd moeten worden. En er zouden toiletten ingebouwd moeten worden. De Helenakerk is het oudste monument van Aalten en van grote waarde. Bram te Paske uit Barlo kwam hierover inspreken. Hij meldde dat de plannen omstreden zijn in de protestantse gemeente. Hij maakte zich tot tolk van de mensen die het er niet mee eens zijn. ‘Eeuwenlang klonk hier Gods Woord en wanneer dit onzalige plan doorgaat, is het de vervloekte commercie waar alles om draait.’ Gerrit Lebbink legde uit dat de Commissie pas in actie komt als haar iets wordt voorgelegd. Dat is nu nog niet het geval.

Torenuurwerk
Het torenuurwerk van 1666 uit de Sint Joriskerk van Bredevoort is tot afzonderlijk monument verklaard. Wij schreven hierover in deze krant van 14 februari. Voorlopig heeft het uurwerk nog geen plaats in Bredevoort. Daan Migchelbrink vroeg hoe het staat met de bouwplannen voor de voormalige katholieke kerk van Bredevoort. Wethouder Ted Kok meldde dat hij geregeld contact heeft met de eigenaar maar hij kan hier verder nog niets over zeggen.

Verbouwing van station
Het stationsgebouw is nu in particuliere handen. De eigenaar wil er een bed en breakfast in vestigen. Hij werkt daarbij samen met een zorgaanbieder die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier wil laten werken. Nu zijn er ook ideeën voor een uitbreiding van het gebouw aan de rechterzijde. Architect Rinke ter Haar kwam een schetsplan aanbieden. Die werd positief ontvangen. Het wachten is nu op een verdere uitwerking.

Afscheid Ingrid Oonk
Iedereen die zich in Aalten met oudheidkundige zaken bezig houdt, kent Ingrid Oonk. Zij is al 15 jaar werkzaam bij de gemeente Aalten, het laatst als projectleider Duurzaamheid en Erfgoed. Zij gaat nu de gemeente verlaten. Zij wordt directeur-secretaris van de Sociaal Economischer Raad (SER) van de provincie Overijssel. Ingrid was ook een steun en toeverlaat van de Commissie Cultureel Erfgoed. Gerrit Lebbink prees haar uitbundig en overhandigde haar als dank een bos bloemen (foto).