Fietstocht langs Stolpersteine met burgemeester

AALTEN - Zaterdag 15 april kan men met de burgemeester en andere geïnteresseerden een fietsroute fietsen langs de Stolpersteine in en om Aalten. Ook is het mogelijk deze dag met Gerrit Hendrik van Eerden en André Fukkink de Onderduikroute te fietsen, die leidt langs diverse plekken waar bijzondere onderduikverhalen aan verbonden zijn. Onderweg vertellen zij de bijzondere verhalen op diverse gedenkwaardige locaties.

Een aantal verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Aalgten zijn gebundeld in een fietstocht langs de huizen, straten en velden waar de verhalen zich afspeelden. Achterhoek Toerisme en VVV Aalten stelden meerdere fietsroutes op met ieder hun eigen thema.
De fietstocht beschrijft een tocht langs verloren Joods erfgoed in het dorp Aalten, met een nadruk op mensen die hier hebben gewoond en gewerkt, en niet meer in leven zijn. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar hen, die in de periode van de Duitse bezetting slachtoffer zijn geworden van het naziregime en in de vernietigingskampen zijn vermoord. Op 31 maart wordt een nieuwe Stolperstein gelegd. Ook deze locatie wordt bezocht tijdens de fietstocht op 15 april.
Tijdens de oorlogsjaren werden er in de gemeente Aalten relatief veel onderduikers opgevangen. Wie waren deze mensen en waar zaten zij ondergedoken? Die vragen worden beantwoord in de onderduikroute; een fietstocht langs onderduikadressen in Aalten.
In het boekje van de onderduikroutes zijn twee fietsroutes opgenomen. Deze leiden langs onderduiklocaties en vertellen de persoonlijke verhalen. Route A: Aalten-Barlo 20 kilometer, Route B: IJzerlo-Dinxperlo-De Heurne 35 kilometer.

Informatie
Op 15 april starten de fietstochten om 13.00 uur vanaf het Museumplein achter het Nationaal Onderduikmuseum aan de Markt 12-14 in Aalten. De burgemeester begeleid de route 'Ook zij waren Aaltenaren' (16 kilometer) en Van Eerden fietst mee met de Onderduikroute gedeelte Barlo (20 kilometer). Na afloop krijgt men een kop koffie en wat lekkers bij het museum en is er de gelegenheid om nog na te praten. De terugkeer van beide fietstochten wordt tussen 15.00 uur en 15.30 uur verwacht. Een vrije gift voor het museum wordt op prijs gesteld.
Aanmelden voor de fietstocht kan via secretariaat@aalten.nl.