Afbeelding

Treur Niet (ode aan het leven) – Diggy Dex featuring JW Roy (2015)

Hoe ga je door?

Het gebeurt te vaak, kinderen die overlijden en vaak zelfs op hele jonge leeftijd. Op zulke momenten schieten woorden tekort, wat je ook zegt, het zal nooit genoeg zijn om het immense verdriet te duiden. Toen recent weer een dergelijk bericht tot mij kwam, kromp mijn maag ineen, brak mijn hart en zei mijn verstand dat zoiets toch nooit zou mogen gebeuren. Maar toch was het wel de realiteit. Dergelijke gebeurtenissen komen, voor mij als vader van twee zonen, op zulke momenten dichtbij. Je hoopt altijd dat zoiets je deurtje voorbij gaat, in de wetenschap dat er ergens anders wel wordt aangeklopt. Ik vind zo'n gedachte egoïstisch, maar ook wel weer logisch.

Hoe pak je het leven weer op na een dergelijke gebeurtenis? Hoe kun je ooit weer genieten van het leven? Van de natuur, een uitje met vrienden, het bezoeken van een concert, van de kleine dingen in het leven? Dat kost tijd en zal bij de één langer duren dan bij de ander. Het zal nooit meer worden zoals het was, het gemis blijft en er zullen altijd vragen onbeantwoord blijven.

In 2015 bracht de Nederlandse rapper Diggy Dex het liedje 'Treur Niet (ode aan het leven)' uit. De tekst van deze 'lofzang aan het leven' bevat veel regels die mij raken. Een aantal wil ik aanstippen, ze hebben een positieve noot. 'M'n Ode Aan Het Leven, En Ik Heb Alles Hier Gedaan Wat Ik Wou, Ik Heb Dingen Voor Mezelf, En Gemaakt Voor Jou'. Dit wordt gezegd door iemand die het leven heeft geleefd zoals hij/zij dat wilde, tevredenheid overheerst. De overledene heeft genoten van het leven, 'Ik Heb Het Zilver Al Gezien En Gegaan Voor Goud', 'Ik Ben Geboren In De Liefde' en 'Ging M'n Eigen Weg'.

'Ik Heb Zoveel Gekregen, Niet Altijd Verwacht (...) En Dat Is M'n Filosofie, Dus Doe Me Eén Lol, Als Ik Weg Ben, Dan Denk Aan Dat', hierin spreekt veel respect voor de achterblijvers. Er volgt ook nog een boodschap voor die achterblijvers, wat te doen als hij/zij is overleden, 'Bouw Dan Een Mooi Feestje Voor Mij, Zo Eentje Die Doorgaat, Doorgaat Voor Altijd'. Ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen toepasbaar is. Dit liedje is, zoals de subtitel al aangeeft, een 'Ode Aan Het Leven'. Hoe je na een dergelijk verlies het leven weer op moet pakken, daar is geen gebruiksaanwijzing voor. Het zou mooi zijn als je dat met soms een traan, maar vaker met een lach kunt doen.