Foto: Mevrouw Bouwman

Foto: Mevrouw Bouwman

Oplossing Zoekplaatje: dames in historische kledij

AALTEN - De geplaatste foto was dit keer wat moeilijker. Er kwamen weinig reacties binnen. 

Vermoedelijk is de foto gemaakt in februari 1938 ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix. Deze heugelijke gebeurtenis werd overal in ons land gevierd. Dus ook in Aalten. De geboorte van Prinses Beatrix was iets bijzonders Men was verzekerd van een troonopvolger. Jarenlang had men het moeten stellen met Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Troonopvolging was er dus nauwelijks.
Met het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en de geboorte van vier dochters, werd de troonopvolging wel verzekerd.
De foto is gemaakt nabij de Sociƫteit aan 't Blik, de latere Hofstraat Aalten. De vereniging van boerinnen en andere plattelandsvrouwen uit Aalten kwamen op 8 februari 1938 in ouderwetse boerenklederdrachten met de 'knipmutse' op en getooid met fraaie omslagdoeken bijeen. Men ging naar de 'Soos' om daar ter gelegenheid van de geboorte van het jonge Prinsesje te gaan 'kraamschudden'.
De voorzitter van het bestuur mevrouw Nijhof-Beker hield daar een openingstoespraak in het Aaltens dialect. In de Soos nuttigden de aanwezigen een maaltijd met krentenwegge met dikke botter en 'koffie met kluntjes'.
We kregen de naam binnen van Johanna Bouwman-te Hennepe en houden ons alsnog aanbevolen voor de andere namen.
Foto met dank aan: Mevrouw Bouwman.
Tekst: Leo van der Linde.