Afbeelding

Sound And Vision – David Bowie (1977)

Gewoon, omdat het zo mooi is, deel 3

In eerdere Muzikale Voetnootjes heb ik liedjes van de Beach Boys en Tears For Fears in de spotlights gezet. Gewoon, omdat ik die bewuste liedjes zo mooi vind. Deze week een derde eerbetoon aan een, voor mij persoonlijk, erg mooi en speciaal liedje. Na de jaren zestig en tachtig, nu een persoonlijk monument uit de jaren zeventig, 'Sound And Vision' van David Bowie. De eerste keer dat ik dit nummer bewust gehoord heb, kwam het ook meteen binnen. Ergens eind jaren zeventig werd bij ons in de woonkamer de Philips bandrecorder gestart en daar stond een deel van de Top 100 van 1977 op. Een bandrecorder was een afspeel- en opname apparaat met grote spoelen met tape en grote hits als 'Spanish Stroll' van Mink DeVille en 'Cherchez La Femme' van Dr. Buzzard's Savannah Band kwamen voorbij, maar die van Bowie raakte mij.

David Bowie was een muzikaal genie, een modieuze kameleon en één van de grootste artiesten ooit. Hij overleed in het begin van 2016 op slechts 69-jarige leeftijd. Ik heb een aantal albums van hem in bezit, kan niet zeggen dat ik een heel grote fan ben, maar bewonder de geboren Engelsman enorm. In 1983 kwam de pakkende single 'Let's Dance' uit, begeleid door een mooie videoclip. In die tijd ging ik naar de LEAO, gestationeerd in de Oranjeschool aan de Oranjelaan in Aalten. Bowie was toen mateloos populair, zowel bij jongens als meisjes. De derde single van het album 'Let's Dance' was 'Modern Love', en die behoort nog steeds tot mijn all-time favoriete Bowie liedjes. Heerlijk tempo en geweldig gezongen.

Terug naar 1977, naar mijn favoriete Bowie, 'Sound And Vision'. Die duurt slechts drie minuten, heeft een geweldig instrumentaal intro van zo'n anderhalve minuut en een tekst waar ik niet veel mee kan. Dat is niet erg, de muziek maakt alles goed, wat een power en een pakkende melodie. Eén regel wil ik er toch even uitpakken, 'Don't You Wonder Sometimes, About Sound And Vision?'. Als 9-jarige kon en mocht ik ongegeneerd en (bijna) ongehinderd in de winkel van mijn ouders rondlopen en keek ik mijn ogen uit naar alle aanwezige apparatuur. Televisies, radio's, platenspelers en ga zo maar door. 'Sound And Vision', geluid en beeld, passend bij mijn leven.

Het oeuvre van de in Londen geboren zanger is onmetelijk groot, indrukwekkend en van grote klasse. Dit nummer, slechts drie minuten, bezorgt mij elke keer weer kippenvel en brengt mij terug naar mijn onbezorgde jeugd. Slechts drie minuten, maar wel pure klasse!