Afbeelding

If I Ever Lose My Faith In You – Sting (1993)

Stemmen…maar op wie?

Voor zover ik het mij kan herinneren, ben ik altijd gaan stemmen. Ik heb dat altijd als een soort plicht gezien en ik ben behoorlijk plichtsgetrouw. Ik heb het ook altijd als een voorrecht gezien dat wij in een democratie leven waar we een aandeel hebben in de samenstelling van de volksvertegenwoordiging. Morgen, woensdag 15 maart, mogen we voor de derde keer in een paar jaar tijd naar de stembus, dit keer voor de Provinciale Staten. De partij die mijn stem de afgelopen jaren kreeg, was niet elke keer dezelfde. Ik stemde vaak op gevoel, soms zelfs een keuze op het laatste moment. Ik twijfelde dan meestal tussen een paar partijen en maakte de keuze in het stemhokje. Zo ging het tot nu toe.

Op dit moment twijfel ik aan alles wat met de politiek te maken heeft. Ik heb bij niemand, bij geen enkele partij, een positief gevoel, zelfs niet een klein beetje. In de afgelopen jaren heeft de politiek zich niet altijd van zijn beste kant laten zien, en de boegbeelden al helemaal niet. Dat heeft zijn weerslag op mijn kijk op de politiek én het heeft zijn invloed op mijn innerlijke strijd of ik überhaupt wel moet gaan stemmen. Ik weet het echt niet, mijn vertrouwen is voor een heel groot deel weg… En dat vind ik verschrikkelijk.

De Engelse zanger Sting bracht in 1993 de prachtige single 'If I Ever Lose My Faith In You' uit. De tekst heeft passende passages bij mijn gevecht met het afnemende politieke vertrouwen. In het begin is het algemener, 'You Could Say I Lost My Faith In Science And Progress', verlies van vertrouwen in de wetenschap en vooruitgang. 'You Could Say I Lost My Belief In The Holy Church', verlies van geloof in de kerk en het kwijtraken van 'Sense Of Direction', van richtingsgevoel. Het verlies van mijn vertrouwen in jou, in dit geval de mannen en vrouwen politici volgt snel. 'You Could Say I'd Lost My Belief In Our Politicians', je zou kunnen zeggen dat mijn geloof in politici verdwenen is, 'They All Seemed Like Game Show Hosts To Me'. Het lijkt erop dat ze eerder televisiesterren zijn, dan de personen die ons land moeten besturen. En erg betrouwbaar zijn ze dus niet, 'I Could Be Lost Inside Their Lies', je raakt verloren, verstrikt in hun leugens.

Ergens moet het vertrouwen hersteld worden, maar op korte termijn zie ik dat niet gebeuren… Dus wiens vakje moet ik dan rood maken???