GUV ontkent niet in gesprek te willen met DELA

AALTEN - Uitvaartorganisatie GUV laat met onmiddellijke ingang de DELA niet meer toe in haar crematoria Berkenhove Aalten, GUV Etten en in haar uitvaartcentrum in Lichtenvoorde. Dat maakte directeur Bert van Asselt vorige week bekend.  "In de afgelopen jaren is steeds vaker en meer gebleken dat DELA een zodanig verschillende denk- en werkwijze heeft dat wij daar niet langer mee kunnen en willen samenwerken."

Coöperatie DELA heeft in een schriftelijke reactie laten weten deze stap pijnlijk en onbegrijpelijk te vinden. "Op een uitnodiging voor een gesprek gaat GUV niet in. Het is meer dan pijnlijk dat de samenwerking eenzijdig is opgezegd. Als coöperatie dient DELA de belangen van haar leden. Het is onbegrijpelijk dat GUV dit niet inziet. GUV verwijt DELA er een andere denk- en werkwijze op na te houden. De dienstverlening van DELA is van een hoog niveau, ook rondom de verzorging van overledenen. De coöperatie is in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg, dat staat voor de kwaliteit van de dienstverlening in de uitvaartbranche. Wanneer er verschil van mening met een partner is, dan is DELA gewend om daarover te praten. Op die manier komt DELA er altijd uit met haar partners. DELA betreurt het dat GUV niet met ons om tafel wil."

Bert van Asselt, directeur van GUV, geeft aan dat dit laatste absoluut niet het geval is. "De uitspraak van DELA is onwaar. We hebben aangegeven dat we op de twee data met elk een tijdstip die DELA voorstelt, niet kunnen. Maar we willen best in gesprek met DELA. We hebben in de afgelopen tientallen jaren zelfs vaak het gesprek opgezocht met diverse medewerkers van DELA, maar het heeft nooit verandering gebracht. Daarom hebben we, met medewerkers, directie en bestuur juist deze beslissing genomen. Omdat we DELA niet meer toelaten, wil men ineens aan tafel. Het is heel erg flauw, maar het past helaas bij wat we gewend zijn - GUV krijgt de schuld van alles -, dat Dela nu zegt dat wij niet willen overleggen.”

DELA zegt, zoals altijd, passende oplossingen te bieden voor een waardig afscheid voor haar leden in de Achterhoek, ook nu zij niet meer welkom is op de locaties van GUV. "De beëindiging van de samenwerking betekent dat DELA niet langer terecht kan in het GUV Crematorium Aalten, het GUV Crematorium Etten en het Afscheidscentrum Wekking in Lichtenvoorde. Wanneer de nabestaanden van leden van DELA dat wel willen, dan moeten zij de uitvaart via een andere ondernemer regelen die wel toegang heeft tot de locaties van GUV. Hierdoor zijn zij duurder uit, omdat de premie die zij hebben betaald voor hun uitvaart gebaseerd is op de kosten van een uitvaart die door DELA wordt uitgevoerd. Het voordeel van de verzekering valt dan weg. De wijze waarop GUV naar buiten treedt, zorgt voor onrust, ook bij leden die op dit moment een dierbare verliezen."

Van Asselt reageert hier op: “De onrust is bij DELA-verzekerden, zo merken wij, veelal omdat men graag gebruik wil maken van onze gebouwen, maar ook onze dienstverlening. En daar krijgen wij veel vragen over. Wij verzorgen al jaren uitvaarten voor DELA-verzekerden. En juist voor DELA-verzekerden hebben wij als GUV een speciaal tarief waarmee we hen tegemoet komen”, zo legt Van Asselt uit. "Wij hebben onze dienstverlening aangepast aan de DELA-verzekering en kunnen daarmee de prijs laag houden. Zo is het voor de nabestaanden een zeer acceptabel aanbod. Wij hebben op onze website een exacte uitleg gegeven van dat wat GUV voor nabestaanden kan betekenen. Daar is al heel veel naar gekeken en we krijgen veel positieve reacties, zowel per mail als telefonisch. En we zijn dus niet de - duizenden euro’s duurder - zoals DELA dat in haar uitingen voor doet komen”, geeft Van Asselt aan.