Piet te Lintum, Diijkstraat, overstroming, hoog water.
Piet te Lintum, Diijkstraat, overstroming, hoog water.

Oplossing kunstzoekplaatje;
Piet te Lintum

AALTEN - Een kunstzoekplaatje van Piet te Lintum, tekenaar en kunstschilder (1909 -1985). Piet te Lintum werd de 'schilderende ambassadeur van de Achterhoek' genoemd. Hij tekende en schilderde allerlei plekken in Aalten, Bredevoort, Winterswijk en buurtschappen. Daarnaast zijn werken van hem bekend uit Lichtenvoorde, Groenlo, Varsseveld en omgeving. 

We zien hier de overstroming van de Dijkstraat in Aalten. Hij maakte hiervan een tekening. Op de tekening herkennen we het St. Elisabeth-klooster, de kruidenierszaak van Lubberding en op de achtergrond de Oude St.Helenakerk.
Piet te Lintum woonde vroeger aan de Dijkstraat Aalten, waar zijn ouders een kruidenierszaak hadden. De tekening is gemaakt naar aanleiding van een foto van de overstroming in deze straat. Het was de tijd dat dit gedeelte van Aalten regelmatig overstroomde, met name in de periode 1916 - 1928. De Slingebeek trad regelmatig buiten haar oevers en de afwatering was destijds nog niet zo goed geregeld als nu.Piet te Lintum heeft honderden aquarellen en schilderijen gemaakt en duizenden tekeningen. Zijn oeuvre is zeer uitgebreid. Inmiddels zijn een drietal boeken over zijn werk verschenen. Wie wil genieten van het werk van Piet te Lintum kan hiervoor terecht in het Helenahuis aan de Landstraat Aalten.
Op de tweede verdieping van dit pand is een eregalerij ingericht met het werk van deze tekenaar-schilder. Hier kan men zijn werk in het 'echt' bekijken. Virtueel kan men Piets werk bekijken op Facebook.Tekening: Piet te Lintum.Tekst: Leo van der Linde.