Afbeelding

Ghost Town – The Specials (1981)

Leegstand

Het Engeland van de vorige eeuw, en zeker in de jaren zeventig en tachtig, was er één met grote economische problemen. De werkloosheid was torenhoog en premier Margaret Thatcher kreeg het niet voor elkaar de negatieve consequenties van haar beleid een halt toe te roepen. Ze stond in die periode centraal in meerdere liedjes, waaronder 'Food For Thought' van UB40. Zij hebben het over 'Ivory Madonna', waarmee de 'IJzeren Dame' bedoeld, werd, bijnaam van Thatcher.

The ska band The Specials deed ook een duit in het zakje met het geweldige 'Ghost Town', dat in 1981 een hit was. Met de titel bedoelden ze de leegstand in Engelse dorpen en steden, die door het beleid van Thatcher veroorzaakt werd. Mensen kwamen zonder werk te zitten, gingen op zoek naar werk in andere plaatsen, waardoor de leegstand vergroot werd. Dat is momenteel ook gaande in veel dorpen en steden in de Achterhoek, leegstand doordat mensen wegtrekken, doordat zaken hun deuren moeten sluiten en de politiek zich met de situatie geen raad weet.

'This Town Is Coming Like A Ghost Town', ook mijn gemeente gaat de richting van een spookstad. Akkoord, ik druk mij iets te sterk uit, maar we moeten er wel voor waken. 'All The Clubs Have Been Closed Down', de uitgaansgelegenheden zijn gesloten en ik denk steeds vaker aan betere tijden, 'We Danced And Sang, And The Music Played In A De Boomtown', muziek klonk door in deze opbloeiende steden. En dan de woningnood, waardoor jongvolwassenen gedwongen worden te vertrekken, terwijl er zoveel leegstand is. 'Why Must The Youth Fight Against Themselves? Government Leaving The Youth On The Shelf', de jeugd wordt niet geholpen, de politiek laat ze links liggen.

En dat in een periode waarin we juist, ook in de Achterhoek, mensen nodig hebben om het werk dat er is, te laten doen…en dus ook de jeugd, de jongvolwassenen, de toekomst van ons land, de toekomst van onze prachtige streek. Ik vraag mij weleens af, met zoveel leegstaande panden, of er vanuit de politiek niet een beleid gemaakt kan worden, om daar woningen te maken. En dat ze al die woningzoekenden een helpende hand toe steken, zodat die niet gefrustreerd weg trekken, maar hier blijven. Is dat onkunde, onmacht, onwil? Ik weet het niet, ik weet wel dat ik hoop dat we niet over tien jaar tegen elkaar zeggen 'This Town Is Coming Like A Ghost Town', of dat we dan zelfs moeten zeggen, 'This Town Is A Ghost Town'!