Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje:
Kruisstraat Aalten

AALTEN - De Kruisstraat, zo werd dit deel in Aalten vroeger genoemd. Het is nu de huidige kruising Bredevoortsestraatweg met de Haartsestraat. Op de foto zien we rechts een gedeelte van de Prinsenstraat. 

Dit heette vroeger de Achterstraat. We zien op de hoek de voormalige smederij van Buesink. RamonVreeman vertelt er het volgende over: "Smederij H.E. Buesink is zwaar beschadigd tijdens de tweede wereldoorlog door een bom. Het verhaal gaat dat het aambeeld van de smederij vlak bij Schiller teruggevonden is. Mijn opa Bernard Buesink was tijdens de ontploffing in de smederij aanwezig. Hij heeft nog vlak ervoor iemand van straat getrokken ter bescherming. Ze hebben samen onder de trap geschuild, wat uiteindelijk hun leven heeft gered. Het verhaal zelf van mijn opa is bij het Nationaal Onderduikmuseum Aalten bekend en wordt in het archief bewaard".
Louis Veldhuis: "Het bombardement aan de Kruisstraat was op 24 februari 1945. Tijdens een Jaboaanval komen zes mensen om het leven, waaronder drie kinderen, een echtpaar en een jongeman. De slachtoffers zijn: Hansje Houwers 3 jaar, Nettie Steenbergen 7 jaar, JohannaHelmink 9 jaar, het echtpaar Reier en Aleida van den Berg, 58 jaar (evacués) en Toon Lammers 18 jaar. Allen zijn begraven op begraafplaats Berkenhove Aalten."Tekst en foto: Leo van der Linde.