Afbeelding

Wonderful World – Sam Cooke (1960)

Aannames

De politieke wetenschapper Lewis Fordsworthe schijnt verantwoordelijk te zijn voor de quote 'Aannames Liggen Aan De Basis Van Alle Miskleunen'. Deze kwam recent voorbij in een televisieserie en hij viel mij op. Tijdens mijn werkzaamheden in de zorg liep 'ANNA' altijd met mij mee, 'Altijd Navragen Nooit Aannemen'. 'Ze' heeft mij behoed voor het maken van fouten, die gemakkelijk te maken waren, gewoon door te vragen, door te praten. Verrassend wat je te weten komt als je vragen durft te stellen…

Tegenwoordig mag ik op een middelbare school leerlingen opvangen en helpen met leer werkzaamheden. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis van verminderde leerprestaties en minder gewenst gedrag liggen. Ook daarbij is het in gesprek gaan van groot belang. Niet iedereen zal daar open voor staan, maar je moet, zo sta ik er in ieder geval in, altijd een poging wagen. We leven in een maatschappij waar we snel een mening over de ander klaar hebben, vooral over de jeugd. Het is dan van groot belang om te luisteren naar wat ze beweegt en bezighoudt. Ik ben van mening dat elk kind in principe een goed karakter heeft, maar dat de omgeving ze uiteindelijk vormt.

De Amerikaanse zanger Sam Cooke bracht in 1960 'Wonderful World' uit. In 1986 werd het dankzij een jeans reclame een hele grote hit. Feitelijk gezien is het een liefdesliedje, want Cooke zingt 'I Know That If You Love Me Too, What A Wonderful World This Would Be', als jij van mij houdt, is dit een prachtige wereld. Dat geldt feitelijk gezien voor iedereen, we hebben toch allemaal iemand nodig die van ons houdt? En het moet niet uitmaken of je wel of niet goed kunt leren, 'Don't Know Much About History, Don't Know Much Biology, Don't Know Much About A Science Book, Don't Know Much About The French I Took'. Recent sprak ik met een leerling die aangaf dat hij niet van leren hield. Op mijn vraag wat hij later wilde worden, zei hij 'loonwerker'. Prima toch, die hebben we nodig, nu en straks.

Door in gesprek te gaan, door je vooroordelen thuis te laten, geef je aan dat je respect hebt voor de ander, voor een andere beleving van het leven. Hiermee geef je ook aan, dat je onvoorwaardelijk voor, naast en achter ze blijft staan. Ze zullen dan het gevoel hebben dat onze wereld, ook voor hen een mooie zal zijn, 'What A Wonderful World This Would Be'.