Kinderburgemeester Timon Grevink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kinderburgemeester Timon Grevink. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Laten we goed leven, zodat 2023 een goede tijd zal zijn!'

Nieuwjaars-receptie gemeente Aalten

AALTEN - Maandag 9 januari werd in De Hofnar de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente gehouden. Bestuurders en vertegenwoordigers van verenigingen en inwoners ontmoetten elkaar om de ander geluk en voorspoed toe te wensen en om bij te praten. Hoogtepunt was de toespraak van burgemeester Stapelkamp.

Door Jos Wessels

Kinderburgemeester
Bij de opening gaf de burgemeester het woord aan kinderburgemeester Timon Grevink, 11 jaar oud. Timon kent geen podiumvrees. Hij zette de zaal in beweging met tien vragen met daarbij de keuze uit een A-antwoord of een B-antwoord. Daarvoor moest je links of rechts gaan staan. Wie het fout had, was af. Al bij de zesde vraag was de quiz beslist. De winnares kreeg een muziekhulde van de Christelijke Muziekvereniging Excelsior Barlo, die in het afgelopen jaar 100 jaar bestond.

Burgerkracht
De burgemeester interviewde vervolgens burgers die een nieuwe stap zetten of hebben gezet en die een voorbeeld zijn van burgerkracht. Hans Wennekes en Femke Siebelink-Jansen vertelden over ondernemen in Dinxperlo. Laurien Crump sprak over haar eerste ervaringen als rector van Schaersvoorde. Anke Sitter, interimvoorzitter van de Koppelkerk, had het over de ontwikkelingen daar. Patrick Frenken en Erik-Jan Etten vertelden over het fusieproces van AZSV en AD69. Monica Jansen en Brigitte Rougoor ten slotte, legden het mooie werk uit van ’Veur Dinxper Deur Dinxper’ waar men elkaar ondersteunt in deze crisistijd.

Toespraak burgemeester
“Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. Dat zeggen de mensen tenminste. Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zo zijn de tijden.”

Met deze woorden van de heiige Augustinus, 1600 jaar geleden uitgesproken, begon de burgemeester zijn toespraak. Hij refereerde aan het moeilijke jaar 2022: corona, oorlog in Oekraïne, vluchtelingenstroom, energiecrisis, polarisatie. Maar hij riep op om geen sombermans te zijn en ook het vele goede in de samenleving te zien. Hij benoemde lichtpunten in onze gemeente als: grote opkomst bij verkiezingen, zorg voor elkaar en vooral: de grote gastvrijheid tegenover gevluchte Oekraïners. De burgemeester haalde ook de koning aan die zich uitspraak tegen polarisatie in de samenleving. Uit enquêtes blijkt ook dat de meeste mensen genoeg hebben van de felle tegenstellingen. ‘Laten we samen de schouders eronder zetten en goed leven, zodat 2023 een goede tijd zal zijn!’ zo besloot burgemeester Stapelkamp zijn toespraak.
En daarna bleef het nog een tijdje gezellig in De Hofnar.

Afbeelding