Wijngaard Schepershof bij Groenlo is een van de inmiddels vele Achterhoekse wijnbouwbedrijven. Foto: Mark Ebbers

Wijngaard Schepershof bij Groenlo is een van de inmiddels vele Achterhoekse wijnbouwbedrijven. Foto: Mark Ebbers

Beschermde status Achterhoekse wijnen

ACHTERHOEK/BETUWE - Wijn uit de Achterhoek en de Betuwe, ook Rivierenlandwijn genoemd, wordt sinds kort internationaal beschermd tegen namaak. Dat heeft de Europese Commissie in december besloten na een aanvraag hiervoor van een aantal wijngaarden uit de betreffende gebieden.

EU-regels maken het mogelijk om producten uit Europese landen een beschermde status te geven. Dit moet verhinderen dat andere landen namaakproducten maken. Een bekend voorbeeld is champagne: die drank mag alleen zo heten als het in de betreffende Franse regio is gemaakt.
Ook de Rivierenlandwijn heeft nu dus bescherming.

In 2004 zijn de eerste wijnstokken aangeplant in de Rivierenlandregio, nadat nieuwe druivenrassen waren ontwikkeld die geschikt waren voor het Nederlandse klimaat. Ook toen was Europa al betrokken: de aanplant werd onder andere met behulp van Europese subsidies voor plattelandsvernieuwing gefinancierd.
De omstandigheden van met name de grond in het gebied dragen bij aan de kwaliteit van wijnen en geven ze fruitige aroma's, aldus de commissie in een toelichting.

De aanvragers ontvangen als onderdeel van Rivierenland een Europees Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) die moet voorkomen dat hun streekproducten nagemaakt worden. Wijngaarden uit Drempt en Gendringen dienden samen met een Betuwse wijnbouwer een verzoek in.
“We zijn er blij mee, ook al heeft het even geduurd”, vertelde Job Huisman, eigenaar van Wijngaard Heekenbroek uit Drempt, aan Regio8. Samen met Wijngoed Montferland uit Gendringen en met een Betuwse wijnboer uit Erichem dienden ze zes jaar geleden al een aanvraag bij de Europese Commissie in. Het BOB-keurmerk betekent dat de drie wijngaarden in het Rivierenland, dat een gebied van 300.000 hectare in de streken Achterhoek en Betuwe beslaat, volgens een gecontroleerde werkwijze moeten werken. Zo moeten de druiven voor de wijn grotendeels regionaal worden geproduceerd, voor de Rivierenlandwijn moet 85 procent afkomstig zijn uit die regio.
De genoemde wijnboeren zijn overigens niet de eerste in de Achterhoek met de beschermde status. In 2020 kreeg Wijngaard De Reeborghesch uit Kotten-Winterswijk al een goedkeuring van de Europese Commissie. Maar destijds ging het alleen om het specifieke gebied in de gemeente Winterswijk. “Wij hebben het met z’n drieën in het Rivierenland samengedaan omdat de grond hier hetzelfde is", aldus Huisman, die het mogelijk acht dat in de toekomst nog meer wijngaarden uit de regio zich aansluiten. “Andere wijnboeren kunnen zich bij het keurmerk aansluiten, mits ze in het gebied zitten en aan de eisen voldoen.”

Ondanks dat de bedrijven nu het predicaat hebben ontvangen, is het nog niet meteen op de etiketten terug te zien. “Het zal er pas op komen te staan vanaf 2023, omdat die wijnen nu nog in het vat zitten", besluit Huisman.