De vlasoogst in 1904. Foto: Emile Claus, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie¨

De vlasoogst in 1904. Foto: Emile Claus, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Belgie¨

Themaweekend bij HelenaHuis; Vlas op het land, linnen in de kast

Thema-weekend met expositie en workshop

AALTEN – Het HelenaHuis staat in het weekend van 27, 28 en 29 januari in het teken van het thema Vlas op het land, linnen in de kast. Het zaaien, oogsten en bewerken van vlas tot linnen, tot kleding en ander linnengoed is te zien in het HelenaHuis. Een huisnijverheid die in de oude steentijd (30000 jaar geleden) voor het eerst is beoefend. Bezoekers maken kennis met de plantjes, de oogst, schoven, het repelen, roten, zwingelen, hekelen, spinnen en het weven van het uiteindelijke product, het linnen.

De geschiedenis van vlasbewerking wordt verteld aan de hand van lezingen, een workshop weven, een speciale tentoonstelling met gereedschappen, spinnen, weven, een prachtige collectie linnengoed en werk van Piet te Lintum. 

Tijdens het themaweekend Vlas op het land, linnen in de kast, maken bezoekers van het HelenaHuis kennis met het bewerken van vlas tot linnen. Een ambacht dat 30000 jaar geleden voor het eerst is beoefend. Vondsten in Georgië tonen dit aan. Het gevonden textiel was gesponnen, geverfd en geknoopt en dateert uit de oude steentijd*. Bezoekers van het HelenaHuis zien het planten van vlas, het oogsten, de schoven, het repelen, roten, zwingelen, hekelen, het spinnen en uiteindelijk het weven van het linnen. “Het bewerken van vlas tot linnen was vroeger een ontzettend tijdrovend werk. Dat willen we hier graag laten zien.” 

Arjan Ligtenbarg verzorgt presentaties over dit thema in het HelenaHuis. Hij geeft aan: “Het gaat hier puur over de huisnijverheid, het zaaien en oogsten en het bewerken van vlas en weven van linnen als ambacht. Grofweg van de middeleeuwen, de eeuwen 800, 900, tot het handweven van 1880.” Ligtenbarg heeft een boek op zijn naam staan over de textielindustrie van Winterswijk en is goed ingevoerd over het ambacht van het vlasverwerking, over het vlas op het land, linnen in de kast thema. 

Er zijn diverse gereedschappen te zien, de Achterhoekse Vlasspinners verzorgen demonstraties en een expert van de Vlasspinners zal uitleg geven over het verwerken van vlas tot linnen. Zij richten eveneens een speciale tentoonstelling in met oud en nieuw linnen. Ook is een deel van de prachtige collectie linnengoed van Fenny de Heus te zien in het HelenaHuis. 

Belangstellenden kunnen tijdens het themaweekend Vlas op het land, linnen in de kast, meedoen met een workshop weven. Joke Warner, één van de kunstenaars die momenteel in het HelenaHuis exposeert, zal de workshop verzorgen op zaterdag 28 januari van 14.00 tot 16.30 uur. Joke Warner: “Er is plaats voor maximaal tien personen, de kosten bedragen 22,50 euro, inclusief alle materialen, koffie, iets fris en Helenakoek. Deelnemers mogen hun weefwerk mee naar huis nemen na afloop.” 

Enkele werken van Piet te Lintum zullen een rol spelen in het themaweekend. Een bezoekje aan het themaweekend Vlas op het land, linnen in de kast, is een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud. Het HelenaHuis is op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari geopend van 11.00 tot 17.00 uur, Landstraat 11, Aalten. Entree: vrije gift.

*Bron: hunnebednieuwscafé.nl


Facebook: helenahuis in Aalten

Boerderij Ubbink, bleken. Foto: Collectie Arjan Ligtenbarg
Linnen in de kast. Foto: Fenny de Heus