Gerrit Kleisen met zijn derde boek. Foto: Karin Stronks

Gerrit Kleisen met zijn derde boek. Foto: Karin Stronks

Gerrit Kleisen spreekt in Kulturhus Lintelo

LINTELO – Gerrit Kleisen, zoon van de in 1944 gefusilleerde verzetsstrijder Gerrit Wiechert Kleisen, geeft op zaterdagmiddag 14 januari een lezing in Kulturhus Lintelo. Oudheidkundige werkgemeenschap ADW (Aalten, Dinxperlo, Wisch) heeft Kleisen, die inmiddels drie boeken op zijn naam heeft staan, uitgenodigd. “Mijn vader en mijn oom waren in Lintelo ondergedoken. Ik ben daar, toen negen maanden oud, met mijn moeder op bezoek geweest. De lezing gaat onder andere over de relatie van mijn vader, mijn oom, mijn moeder en van mij met Lintelo.”

Door Karin Stronks

De lezing van Gerrit Kleisen begint op zaterdag 14 januari om 14.00 uur, de entree is gratis. Hoe is het contact tot stand gekomen? Kleisen geeft aan: “René Luijmes, bestuurslid van ADW, was aanwezig bij een eerdere lezing van mij. We raakten aan de praat en hij heeft me uitgenodigd om in Lintelo een presentatie te houden.” De lezing van Gerrit Kleisen gaat over de relatie van de familie Kleisen met Lintelo. “Mijn vader en mijn oom zaten in Lintelo ondergedoken. Toen ik negen maanden oud was ben ik daar met mijn moeder op bezoek geweest. Ik heb een brief van mijn moeder die dat aangeeft. Op mijn tiende, in 1953, ben ik met mijn opa in Lintelo geweest bij de mensen waar mijn vader ondergedoken zat. Ik heb lang moeten zoeken op welke boerderij dat was. Daarover gaat een deel van mijn presentatie.” 

Verzet, Verraad, Vrijheid
In 2019 verschijnt het eerste boek van Gerrit Kleisen, getiteld Verzet, Verraad, Vrijheid. Het boek beschrijft het leven, het verraad en overlijden van zijn vader Gerrit Kleisen. Gerrit vertelt: “Na het verschijnen van mijn eerste boek ontving ik veel documentatie over mijn oom Dick, de broer van mijn vader. Verder kreeg ik veel aanvullende informatie uit ontmoetingen van nabestaanden, die ik in mijn latere boeken heb verwerkt. Dick was met zijn vriend Gijs van Haaften ontsnapt uit de gevangenis in Arnhem, waarna zij samen in Lintelo onderdoken.”

Kop d'r Veur
In het tweede boek, ‘Kop d’r Veur’, beschrijft Kleisen onder andere de relatie van Gerrit Kleisen met Jaap Allersma. “Mijn vader kwam in de knokploeg van Aalten in de plaats van Groninger Jaap Allersma nadat deze was gearresteerd. De knokploeg bestond toen uit Cornelis Ruizendaal (Zwarte Kees), Feitze de Vries, Jan Ket en mijn vader. Er zijn veel overeenkomsten tussen Jaap en mijn vader. De grootste is wel dat zij beiden op dezelfde datum zijn geboren, 9 september 1917. Jaap heeft de oorlog overleefd, mijn vader niet. Een boeiend gegeven voor mijn boek over Jaap Allersma. Ik heb contact met veel nazaten van deze verzetsmannen. De kleinzonen van Ruizendaal en de Vries assisteer ik, of heb ik geassisteerd, bij het schrijven van boeken over hun grootvader.”

Twee verzetsvrienden: Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Aaltens verzet
In het voorjaar van 2022 is het derde boek van Gerrit verschenen, 'Twee verzetsvrienden: Dick Kleisen en Gijs van Haaften in het Aaltens verzet. “Dit boek gaat over mijn oom, Dick Kleisen en zijn verzetsvriend Gijs van Haaften. Ook hier heb ik de nazaten van ontmoet en veel gegevens ontvangen.” Dick Kleisen heeft de last van zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog zijn leven lang meegenomen, net als de moeder van Gerrit junior. “Mijn vader is twee keer verraden, de tweede keer kostte hem dat zijn leven. Hij is twee dagen voor mijn eerste verjaardag gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal.”

Meer gegevens
Gerrit Kleisen hoopt dat er nog meer gegevens opduiken over het verzet. Hij zegt: "Vaak is het zo dat na het publiceren van artikelen en het houden van lezingen er bijna altijd nieuwe details worden verkregen van degenen die daarvan kennis namen. Ik hoop dat dit ook weer in Lintelo het geval zal zijn!” En vervolgt: "Het zoeken en steeds meer vinden van documentatie werkt verslavend!”

De drie boeken van Gerrit Kleisen. Foto: Karin Stronks