Namens de vrijwilligers van het Ambthuis namen Ineke Mengers, Han Jentink en Frits Laarman de Pompeprijs in ontvangst. Foto: Jos Wessels

Namens de vrijwilligers van het Ambthuis namen Ineke Mengers, Han Jentink en Frits Laarman de Pompeprijs in ontvangst. Foto: Jos Wessels

Vrijwilligers Ambthuis winnaars Pompeprijs Bredevoort

Maatschappij

BREDEVOORT - De vrijwilligers van verzorgingshuis het Ambthuis wonnen de Pompeprijs in Bredevoort. Zij werden gekozen uit tien genomineerden, allen vrijwilligers en allen actief voor Bredevoort. De prijs werd op 6 januari uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie, georganiseerd door Bredevoorts Belang, de BREM en de Programmaraad van ’t Grachthuys.

Door Jos Wessels

In Hollywood zegt men dat genomineerd worden voor een Oscar belangrijker is dan het winnen ervan. In de nominatie zit de waardering voor de prestatie die je hebt geleverd. Hetzelfde geldt voor de Pompeprijs in Bredevoort. De Pompeprijs is genoemd naar de pomp op de Markt in Bredevoort en wordt jaarlijks uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie. De genomineerden zijn voorgedragen door de bevolking. Samen vormen zij een eregalerij.

De eregalerij
Geert Föller werd genomineerd voor zijn goede werk voor de anonieme alcoholisten Aalten. Een werk in de schaduw maar uiterst belangrijk.
Wim Geurink werkt dagelijks in het Vestingpark en zorgt dat het er heel netjes uit ziet. Samen met anderen zorgt hij ook voor groot onderhoud. Ook is hij verkeersregelaar als lid van het Aaltens Mannenkoor.
Jurrit Jetten: zijn leven is verweven met voetbal en de schutterij. Hij is zijn hele leven al actief bij SV Bredevoort, als voetballer, jeugdtrainer, trainer van dameselftallen en leider. Nu nog leidt hij de maandagmorgen-klusgroep. Bij Schutterij Wilhelmina klom hij op van officier(1977) en tweede kapitein (1985) tot commandant van de schutterij (sinds 1995).
Corine Lankhof. Als bestuurslid van Bredevoorts Belang is Corine de spin in het web op het gebied van toerisme, evenementen en cultuur. Zo was zij secretaris van Bredevoort 1572 en is zij voorzitter van de VVV. Verder organiseert zij samen met anderen onder meer Koningsdag en de Kerstmarkt.
Bert Stronks is heel actief op het gebied van behoud van historisch erfgoed in Bredevoort. Bij grondwerkzaamheden staat hij erbij. Hij is nauw betrokken bij projecten als het Vestingpark en De Halve Maone. Verder is hij ook diaken in de Protestantse gemeente van Bredevoort.
Irma Verwaaijen toont een tomeloze inzet voor muziekvereniging Demb, Katholiek Kontakt en de programmaraad van ’t Grachthuys. Daar houdt zij zich onder meer bezig met wandeltochten en filmavonden. Als men haar in Bredevoort nodig heeft, is zij er.
Bestuur Speeltuinvereniging De Ossenkop. Dit jonge en enthousiaste bestuur heeft na de corona nieuw leven geblazen in de speeltuinvereniging door tal van activiteiten te organiseren als een K3-dansmiddag, een Lego bouwmiddag en een Halloween tocht. Alles ten behoeve van jong Bredevoort.
Vrijwilligers Ambthuis. Een grote groep vrijwilligers die het leven van de bewoners een beetje mooier maakt door met hen uit te gaan, te wandelen, op de duofiets, te sjoelen en tal van andere activiteiten.
Vrijwilligers Koppelkerk: De Koppelkerk is een regionaal centrum van cultuur. Dit kan alleen maar zijn dankzij tientallen vrijwilligers die, naast de directeur, tal van taken op zich nemen en altijd weer klaar staan.
Het 4 mei-comité: Het lukte tot 2022 niet om in Bredevoort een volwaardige Dodenherdenking te houden. Het nieuwe 4 mei-comité heeft zijn schouders eronder gezet en een waardige herdenking georganiseerd en zal dit ook in de toekomst doen.

De nieuwjaaarsreceptie
Voorafgaand aan de uitreiking gaf Ap te Winkel een terugblik op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in Bredevoort. Wethouder Ted Kok gaf daarna een vooruitblik op 2023 en hij deed op een geheel eigen wijze. Hij schilderde een toekomst waarbij recreatiepark De Twee Bruggen van Winterwijk werd afgescheiden en bij Bredevoort gevoegd. Vervolgens zal Bredevoort een eigen gemeente gaan vormen met talrijke Bredevoortse prominenten als wethouder. Een verhaal met een knipoog. Daarna bleef het nog lang gezellig.