Aan de wandel. Foto: Evelien Hillen

Aan de wandel. Foto: Evelien Hillen

Evelien Hillen

Driekoningen: een bijna vergeten feest

AALTEN - De drie wijzen of koningen uit het oosten worden meestal met kerstmis direct bij de kerststal geplaatst. Driekoningen echter is een christelijke feestdag op 6 januari of op de eerste zondag na 1 januari. De viering van Driekoningen is op zondag 8 januari in de Oude Helenakerk. Aanvang 9.30 uur. Voorganger is Hans de Graaf.

Het verhaal is dat drie wijzen uit het oosten, ook koningen of magiërs genoemd, een opgaande ster zagen. Zij volgden de ster en kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning. Het feest van Driekoningen gaat terug op oude verhalen, waarin gezinspeeld wordt op de komst van het licht en het kind van Bethlehem. De drie wijzen kregen namen. Ze zijn bekend geworden onder de van oorsprong Perzische namen: Caspar, Melchior en Balthasar.
Driekoningen is omgeven met veel tradities die in Aalten in de vergetelheid zijn geraakt. Er zijn plaatsen in Nederland waar kinderen verkleed als de drie koningen zingend langs de deuren trekken. Kinderen in Duitsland doen hetzelfde en tekenen op de muur naast de deur de eerste letters van de namen van de wijzen met het jaartal erbij. Een teken dat zij alle goeds wensen voor de bewoners van het huis. Eén traditie weerklinkt nog in Aalten: het midwinterhoorn blazen, dat begint op de eerste zondag van de Advent en eindigt op Driekoningen.
Driekoningen is ook verhaal van goed en kwaad. De magiërs kregen van de machthebber koning Herodus de opdracht om in een ‘speciale operatie’ alles nauwkeurig in kaart te brengen. Daar zagen de drie wijzen vanaf. Zij waren in een droom gewaarschuwd voor de kwade bedoelingen van de tiran. Dat lijkt wel veel op de situatie in Oost-Europa vandaag de dag.