Afbeelding

Love Myself – Rondé (2022)

Korte terugblik

Allereerst wens ik iedereen een gelukkig en vooral gezond 2023!

In deze eerste van het nieuwe jaar, een korte terugblik op het afgelopen vorig jaar. In januari wordt Rutte IV gepresenteerd en ontstaat er een storm aan media aandacht vanwege grootschalige meldingen over misbruik door medewerkers bij The Voice. In februari valt Rusland Oekraïne binnen en hebben we weer een oorlog in Europa, waarvan we de gevolgen nog steeds voelen.

In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en overlijdt de Friese weerman Piet Paulusma. In april worden in Sacramento USA zes mensen doodgeschoten, in mei wordt het in dat land nog erger als in Buffalo dertien en in Uvalde 21 mensen gedood worden bij een schietpartij.

Protesten tegen de stikstofplannen en een tornado in Zierikzee in juni, in juli treedt de Engelse premier Boris Johnson af en wint de Nederlandse Jumbo Visma wielerploeg met de Deen Jonas Vingegaard de Tour De France.

In augustus wordt Nederland opgeschrikt door de schrijnende situatie van vluchtelingen in Ter Apel én is er een hittegolf. De Engelse Queen Elizabeth overlijdt in september op 96-jarige leeftijd en is er een energiecrisis waarmee de overheid zich maar geen raad weet.

In oktober is het eigenlijk te warm voor de tijd van het jaar en het Verenigd Koninkrijk krijgt zijn derde premier in twee maanden tijd. In november is Nederland in de ban van DWDD-gate. Matthijs van Nieuwkerk valt van zijn voetstuk door meerdere verhalen over zijn tirannieke wijze van communiceren met medewerkers van dit televisieprogramma. Vader Abraham overlijdt op 87-jarige leeftijd.

In december gaat het Nederlands voetbalelftal onderuit op het WK tegen Argentinië en krijgen we met een korte, maar mooie vorstperiode te maken, waarin schaatsliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Voor mij persoonlijk was het een prachtig muziekjaar en heb 'Love Myself' van Rondé gekozen als één van die mooie songs van 2022. De tekst is wat mij betreft leidend, want in een jaar waarin duidelijk werd dat veel mensen te kampen hebben met psychische klachten, is de titel een wens die ik voor die mensen heb, 'I'm Ready To Love Myself'. 'I've Been Keeping My Head Up, No One's Gonna Get Me Down', wat zou het mooi zijn, als dit voor velen van ons een soort strijdkreet voor het nieuwe jaar kan worden, 'ik blijf vechten en zal overwinnen'. Vertrouwen in jezelf hebben is belangrijk, zeker nu het vertrouwen in elkaar, de politiek en de economie laag zijn. Laat 2023 wat dat betreft een positiever jaar worden!