Afbeelding

Annemoon van Dienst

Mountainbike/XCE - 19 jaar - Afkomstig uit Gorssel

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst de mountainbike discipline XCE geprobeerd. XCE staat voor Cross Country Eliminator. In deze sport is het de bedoeling dat je constant scherp en explosief bent. Aan het begin van de wedstrijddag start je met het neerzetten van een tijd. Dit doe je op een kort rondje van ongeveer 600 meter, midden in een grote stad, gevuld met lastige en moeilijke obstakels. De obstakels kunnen bestaan uit sprongen die neergelegd zijn, maar ook uit grote lange en steile trappen die al in de stad liggen. Met deze tijd wordt je startplek bepaald voor de Eliminator. De Eliminator bestaat uit een aantal heats waarin je met zijn vieren tegen elkaar rijdt. Je rijdt twee rondjes over het parcours waarop je ook je tijd hebt neergezet. Samen met drie andere rijders start je en probeer je bij de eerste twee te eindigen. Alleen de eerste twee rijders van elke heat gaan door. Uiteindelijk blijven alleen de vier sterkste nog over en die strijden voor de top 3. 

Tevreden kijk ik terug op afgelopen wedstrijdseizoen. Ik heb dit jaar gereden in Leuven (BelgiĆ«), Aalen (Duitsland), Parijs (Frankrijk) Sittard (Nederland) en Barcelona (Spanje). De resultaten waar ik het meest trots op ben zijn een 5de plek bij de wereldbeker in Aalen, een 10de plek op het Wereld Kampioenschap in Barcelona en 1ste plek bij de nationale wedstrijd in Sittard.? 

Nu zit ik in het off-season. Dit houdt in dat het wedstrijdseizoen erop zit en er tijd is om na te gaan denken over mijn doelen en plannen voor volgend jaar. In mijn off-season probeer ik altijd te trainen door verschillende sporten te beoefenen. Zo zorg ik ervoor dat ik er veel plezier in blijf houden. Ik probeer dan de techniek van andere sporten onder controle te krijgen. Zwemmen, schaatsen, krachtsport en squashen zijn de sporten waar ik dan veel mee bezig ben. Het zijn lastige en technische sporten, waar ik mijn fanatisme lekker in kwijt kan.  

De wedstrijdkalender van volgend jaar is net bekendgemaakt en dit geeft natuurlijk weer extra motivatie om weer hard te gaan trainen voor alle nieuwe uitdagingen. Mijn doel is om alle Wereldbekers te gaan rijden en ik ben er hard mee bezig om dit ook te realiseren. Een Wereldbeker is een wedstrijd waarbij alle toppers van over de hele wereld aan de start staan.??

Mijn hoofddoel voor dit jaar is om een keer een wereldbeker-podium te behalen en te mogen starten op het Wereld Kampioenschap in Palangkaraya (Indonesiƫ). In het voorjaar ga ik nog op trainingskamp in Spanje om mij helemaal klaar te stomen voor het begin van het seizoen! In mei begint het echte werk weer en hoop ik aan de start te staan in Sakarya (Turkije) voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het jaar. Als jullie het leuk lijkt om mijn avontuur te volgen dan kan dat natuurlijk! Elke maand schrijf ik een blog voor de talententuin van de Zwarte Cross, waar ik vertel over mijn wedstrijden, trainingen en alles daaromheen. En ik ben te volgen via Instagram en Facebook.?