Fragment uit 'Lady Bird'. Foto: PR
Fragment uit 'Lady Bird'. Foto: PR PR

Filmtheater Schiller vertoont ‘Lady Bird’

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 5 januari de film ‘Lady Bird’. De voorstelling begint om 20.00 uur en entree is acht euro. 

Laurie Metcalf en Saoirse Ronan zijn magistraal als kibbelende moeder en dochter in een mooi klein drama.
Californië, 2002. Christine McPherson is een rebelse leerling die op het punt staat af te studeren aan de conservatieve middelbare school. Ze wil gaan studeren in New York en aan haar familie ontsnappen. Ze besluit op zoek te gaan naar zichzelf en ontvlucht haar thuisstad Sacramento. Ze heet eigenlijk Christine, maar omdat uit pure verveling heeft ze zichzelf de naam Lady Bird aangemeten. De zelfgekozen naam staat symbool voor de eigengereidheid en het grote gevoel van autonomie van Christine, die in het begin van het huidige millennium aanloopt tegen de beperkingen die haar omgeving en opvoeding haar hebben opgelegd.
Centraal in dit coming-of-ageverhaal is de zoektocht van puber Lady Bird naar wat ze nu eigenlijk wil met haar leven en de wijze waarop ze zich tegen met name haar moeder afzet. De tocht naar volwassenwording en zingeving is een geliefd thema in de filmkunst, omdat het bij uitstek mogelijkheden biedt om een personage fikse veranderingen te laten ondergaan. Dat is nu eenmaal de motor van een boeiend drama. Maar zelden zien we dat zaken zo goed op hun plek vallen als bij Lady Bird. Dit komt niet in de laatste plaats door het ontwapenende spel van Saoirse Ronan, die als Iers-Amerikaanse actrice opgroeide in Dublin, maar zich feilloos het all-American meisje weet aan te meten. De film won meerdere prijzen, Saoirse Ronan oa Golden Globe voor beste actrice.
Lady Bird is niet het drama met rigoureuze wendingen of ingrijpende alles veranderende gebeurtenissen. En juist dit gebrek aan theater, maar ook melodrama maken de innerlijke zoektocht van het meisje zo invoelbaar.
Kaartverkoop gaat online via:


www.oerkroeg.nl