Ook energiesubsidie voor organisaties

Kortste raad van het jaar

AALTEN - De gemeenteraad van Aalten had op 20 december zin in de kerststol en de rollade. De laatste vergadering van het jaar verliep vlot; binnen een half uur kon burgemeester Stapelkamp afhameren. 

Door Jos Wessels

Er waren geen bespreekstukken. Dat wil zeggen dat alle onderwerpen al afgekaart waren in de beeldvormende en oordeelvormende raad en iedereen het nu met elkaar eens was.
Toch werden er belangrijke besluiten genomen, zoals over de najaarsnota.

Energiesubsidie
De sterk gestegen energiekosten brachten particuliere huishoudens in de problemen. Daarom kwamen er rijksregelingen als 190 euro subsidie per huisgezin in november en december en een energieplafond in 2023. Daarnaast verstrekt de gemeente een energietoeslag van 1.300 euro aan gezinnen tot aan een bepaalde inkomensgrens.

Maar hoe zit het met sportverenigingen, culturele en maatschappelijke organisaties met een eigen gebouw? Zij komen niet voor eerder genoemde regelingen in aanmerking. Contributie verhogen is zeer onwenselijk omdat dit tot vertrek lijdt van veel leden.
Het CDA kaartte dit probleem afgelopen september aan. Wethouder Hans te Lindert beloofde onmiddellijk met een gemeentelijke oplossing te komen. Die oplossing is er nu; via de najaarsnota is 500.000 euro gereserveerd.

Clubs met
eigen gebouw
krijgen steun


Tegelijk is de regeling gepubliceerd waar organisaties aan moeten voldoen, willen zij voor de subsidie in aanmerking komen.
"Het wordt maatwerk", zegt Te Lindert. "Een vereniging of organisatie die in aanmerking denkt te komen, kan vanaf 1 januari een formulier aanvragen. Zij zal dan moeten aantonen dat zij niet in aanmerking komt voor een der rijksregelingen. Zo krijgen overdekte zwembaden bijvoorbeeld een speciale subsidie vanwege de zeer hoge energiekosten. Een vereniging in Aalten moet aan de gemeente duidelijk maken dat de achteruitgang van de financiƫle positie rechtstreeks te maken heeft met de hoge energiekosten."

Haast
Het voorstel kon in de raad op algemene instemming rekenen. Linda Oonk (VVD) vroeg het college nog wel om ook haast te maken met een regeling voor het midden- en kleinbedrijf. Denk aan de hoge energiekosten voor onder meer bakkers. Daar is nog steeds niets voor geregeld.

Bestemmingsplan kern IJzerlo
Ook een hamerstuk was het besluit over het bestemmingsplan IJzerlo. Meerdink (BBB_HMV) wilde nog even kwijt hoe blij hij is met het bedrijf Hoopman.
Assink (CDA) was blij met de twee extra woningen en Rijks (GB) was blij dat men bezwaren zo veel mogelijk had kunnen wegnemen.

De blije
gemeenteraad had zin
in de kerststol:
binnen een
half uur zat het
er op


Iedereen blij en toen was het tijd voor de laatste hamerslag.


www.aalten.nl