Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje:
winters plaatje uit Aalten

AALTEN - Een winters plaatje uit ca. 1940 uit Aalten met de beste wensen voor de komende feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. 

We zien hier de omgeving van de Landstraat-Dijkstraat in Aalten. Onder andere is herkenbaar de winkel van Lubberding, kruidenierszaak en hengelsportartikelen. Aan de rechterkant zien we de woning van huisarts de Bruijne. In de verte zien we de Rooms-katholieke kerk met de lange torenspits. Deze kerk werd op 28 januari 1945 voor het overgrote deel verwoest. 

Enkele jabo''s (geallieerde jachtbommenwerpers) lieten hun bommenlast vallen. Er viel een bom bij dekerk en er zijn op zondagmiddag veel mensen tijdens de dienst aanwezig. Paniek slaat toe en door de luchtdruk vallen beelden uit de nissen en storten muren in. Kerkgangers komen onder de stof en onder de blauwe plekken en schaafwonden met de schrik vrij. De bom is onder andere ingeslagen bij de pastorie.

De huishoudster van de pastoor, de 57-jarige Johanna Maria Klein Rouweler, is zwaargewond en overlijdt enkele dagen later in het noodziekenhuis in Harreveld. Pastoor Christianus Franciscus Bonifatius van Rooijen vindt de dood. Later wordt ook nog een Duitse onderofficier dood gevonden.
De kerk werd later herbouwd met een kortere, stompe, torenspits.Tekst en foto: Leo van der Linde.