Afbeelding

Muzikaal voetnootje: Top 2000 koorts

Fix You – Coldplay (2005)

Geschiedenis
In mijn laatste bijdrage van 2022, sta ik stil bij een fenomeen dat aan het eind van van de vorige eeuw bedacht werd. Sinds december 1999 hebben we er een muzikale traditie bij, de NPO Radio 2 Top 2000. Een lijst met de 2000 'beste' liedjes ooit gemaakt, maar ook een lijst waarover je kunt klagen, waarop je mag mopperen en waarin je een heleboel liedjes mist.
Door de jaren heen is de lijst wel breder geworden qua muziekstijl, want deze was zeker de eerste jaren puur Radio 2. Stevige rock ontbrak bijvoorbeeld, maar sinds een aantal jaren mogen die nummers wel in de lijst der lijsten, misschien wel onder druk van het publiek.

Verliezer
De lijst is vaak ook een afspiegeling van de actualiteit én een graadmeter van de populariteit van een act. Marco Borsato viel dit jaar ongenadig hard van zijn zorgvuldig opgebouwde voetstuk en dat is te zien aan het aantal liedjes van hem in de Top 2000 van dit jaar. In 2020 stond hij nog met veertien nummers in de lijst. Dit jaar staan er van de zanger nog maar negen liedjes in de 'lijst der lijsten' en slechts één bij de bovenste 1000. Het vreemdgaan én het vermeend misbruik, nog altijd niet bewezen namelijk, laten alle songs eveneens zakken in vergelijking met de vorige editie.

‘Shaffy-effect’
Ramses Shaffy overleed op 1 december 2009, vlak voor of middenin de week waarin de stemmen uitgebracht konden worden. In 2008 stond de zanger met zeven liedjes in de lijst en één nummer in de top 100. Dat was het monumentale 'Pastorale' met Liesbeth List, dat op de 40e plaats genoteerd stond. In 2009 stond hij met acht nummers in de lijst, waarvan liefst drie in de top 10. Zijn overlijden heeft ervoor gezorgd dat zijn populariteit in één keer gigantisch steeg. Een jaar later stond er overigens geen Shaffy nummer meer in de top 10.

Zand Erover 2022
Ook dit jaar ging een reeks grote namen uit de muziekwereld hemelen. Vanaf januari waren dat onder andere Ronnie Spector, Meat Loaf, Gary Brooker (Procol Harum), Bert Ruiter (Earth & Fire), Taylor Hawkins, Jan Rot, Henny Vrienten, Vangelis, Lamont Dozier, Olivia Newton-John, Jerry Lee Lewis, Vader Abraham, Chris Koerts (ook Earth & Fire) en vrij recent nog Fleetwood Mac lid Christine McVie. Kijkend naar de lijst van dit jaar scoort haar band, Fleetwood Mac, erg goed. Maar liefst twintig nummers in de lijst, twee nieuwe en de rest van de liedjes stijgen allemaal. Je zou dat dus het 'Shaffy-effect' kunnen noemen, succes door overlijden.

Hoop en troost
Gebeurtenissen die een grote impact hebben op de mens, worden vaak met een lied geduid en zo'n liedje kan daarvan profiteren en meeliften naar een hoge positie in de Top 2000. Het beste voorbeeld van dat meeliften op de actualiteit vond plaats in 2015. Op vrijdag de dertiende november waren er terroristische aanslagen in Parijs en daarbij vielen in totaal 138 doden. Een dag later speelde een Duitse pianist, na één minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers, 'Imagine' van John Lennon. Veel mensen haalden uit dit nummer hoop en troost en dat was te zien in de Top 2000 van dat jaar, 'Imagine' steeg van 38 naar nummer 1.

Achterhoekse trots
'Onze' Normaal is een band met een landelijke bekendheid, maar ze stonden tot nu toe met slechts vijf songs in de Top 2000. 'Oerend Hard' stond er vanaf het begin in, maar pas bij de zeventiende editie kwam er eentje bij, het geweldige 'Deurdondern'. In 2019, het jaar van de eerste grootschalige boerenprotesten, liftte 'De Boer Dat Is De Keerl' mee op de actualiteit, het kwam binnen op nummer 9 in dat jaar. De jaren erop zakte het nummer in de lijst. Dit jaar zijn de Achterhoekers zeer succesvol. Zeven nummers bij de 2000, waarvan twee nieuwe: 'De Boer Is Troef' en 'Mama Woar Is Mien Pils'.

Top 3 Aalten 2022
In de gemeente Aalten is Normaal niet zo populair dat ze in de top 10 van de gemeente komen. Coldplay is het populairste, 'Fix You' staat op de eerste plaats. Queens 'Bohemian Rhapsody' op de tweede en het prachtige 'Roller Coaster' van Danny Vera op de derde plaats. Die top 3 komt redelijk overeen met de landelijke stemming, alle drie staan ze in de top 5 van de definitieve lijst.

Coldplay
Nummer 1 in de gemeente Aalten is dus 'Fix You' van Coldplay, een tip single uit 2005 en afkomstig van het derde album "X&Y". De ballad heeft de afgelopen 17 jaar duidelijk aan populariteit gewonnen en dat heeft ongetwijfeld met de mooie melodie en prachtige tekst te maken. 'When You Try Your Best, But You Don't Succeed', je knokt ergens voor, maar het lukt niet. 'When You Feel So Tired, But You Can't Sleep', je bent te moe om te slapen, 'Stuck In Reverse, And The Tears Come Streaming Down Your Face', je leven is tot stilstand gekomen en dat zorgt voor tranen. Ergens is er een oplossing voor de problemen, 'Lights Will Guide You Home' en 'And I Will Try To Fix You'.

Wens
Een tekst en sfeer die balanceert tussen hoop en vrees, een gevoel die we allemaal wel kennen. Het zit tegen en het lukt je niet om dat te keren. Voor iedereen die dat op dit moment meemaakt, heb ik een wens. Ik zou het iedereen gunnen, dat er iemand naar je toe komt en dan zegt 'I Will Try To Fix You', oftewel ik wil je helpen het op te lossen, jouw probleem weg te halen.

Voor iedereen een gelukkig en vooral gezond 2023!

Afbeelding
John Lennon stond in 2015 op 1. 'Imagine' bood troost na de terroristische aanslagen in Parijs.
Afbeelding
Fleetwood Mac stijgt flink na het recente overlijden van Christine McVie.