De aanvoersters van beide vrouwenelftallen zijn blij met de fleecedekens die in de maak zijn. Foto: Lydia ter Welle
De aanvoersters van beide vrouwenelftallen zijn blij met de fleecedekens die in de maak zijn. Foto: Lydia ter Welle

Reünie vrouwenvoetbal MEC

MISTE-BREDEVOORT – Op zaterdag 17 december vond de viering plaats van het gouden jubileum van vrouwenvoetbal bij vv MEC en het koperen jubileum van de SJO MEC-Bredevoort. ’s Middags was er een drukbezochte reünie voor betrokkenen, gevolgd door een stamppotbuffet en ’s avonds een feestavond waarop alle leden van zowel vv MEC als sv Bredevoort welkom waren.

Door Lydia ter Welle

In de feestzaal van ‘clubhuis’ Den Tappen waren ‘s middags de vrouwen ver in de meerderheid. Maar ook enkele mannen waren aanwezig, zoals trainers en leiders van toen en nu, om het jubileumfeest – dat twee jaar geleden vanwege corona geen doorgang kon vinden – alsnog te vieren.

Dames vaker succesvol
In zijn welkomstwoord sprak MEC-voorzitter Arjan Ongena over de scepsis die ruim vijftig jaar geleden bij sommige leden van het toenmalige bestuur heerste. “Volkomen onterecht, want ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk het vrouwenvoetbal voor ons is. De vrouwen voegen vanaf het begin veel goeds toe aan wat tot dan toe een mannencultuur was”, aldus Ongena. “Daarom is het ook fijn dat we daarnaast het koperen jubileum van de SJO MEC-Bredevoort (SJO: Samenwerkende Jeugd Opleiding; red.) kunnen vieren. Die ging – na een wat aarzelend begin – succesvol van start in 2009. Voor beide clubs betekent het dat we onze jeugd op zijn – óf haar - eigen leeftijd en niveau kunnen opleiden. Dat is een enorm belangrijk voor het voortbestaan van beide clubs.”
Ongena memoreerde nog even fijntjes, dat de damesteams in hun kortere geschiedenis dan de heren, vaker succesvol waren. “De vrouwen hebben al vaker een kampioenschap en/of promotie kunnen vieren dan alle mannenteams bij elkaar!”

Bedankjes
De voorzitter bedankte de sponsoren: “Zij zijn onmisbaar voor ons. Zonder hun steun kunnen we gewoon niet.” Extra in het zonnetje gezet werden Joke en Bennie ten Bokkel, eigenaren van clubhuis Den Tappen. “Jarenlang speelde het eerste vrouwenteam met trots in de shirts die werden gesponsord door Den Tappen. Dat is pas kort geleden veranderd. Daarom een extra woord van dank en een cadeau voor Bennie en Joke.”
De vierkoppige jubileumcommissie, bestaande uit Elke Lammers. Liset Freriks, Henk Hoefman en Geert Toebes, kreeg als dank voor de uitstekende organisatie van de jubileumviering een attentie aangeboden.
Voor de aanvoerders van de twee vrouwenelftallen van SJO MEC-Bredevoort was er ook een cadeautje. Ongena: “De vrouwen, zo is ons gebleken, zijn nogal koukleumen. Daarom krijgen beide elftallen elk twee fleecedekens als herinnering aan dit jubileum. Vanaf nu kunnen ze dus lekker toegedekt in de dug-out zitten. Het was onze bedoeling dat ze op tijd klaar zouden zijn om ze nu te overhandigen, maar helaas is dat niet gelukt. Het borduren van de dekens, met de tekst Vijftig jaar Vrouwenvoetbal en de emblemen van vv MEC en sv Bredevoort lukte niet op tijd. Vandaar een tegoedbon!”
De MEC-voorzitter sloot af met een toost: “Op nog vele jaren vrouwenvoetbal en een fijne samenwerking in SJO MEC-Bredevoort!”

Dobbelen om de naam
Bestuurslid Dave Blekkink van sv Bredevoort feliciteerde MEC met het gouden jubileum en de SJO met het koperen jubileum. Hij prees de mentaliteit en saamhorigheid binnen MEC, maar ook binnen de SJO. Hij verklapte: "Voor de oprichting van de SJO was er veel discussie over de naam: moest het SJO Bredevoort-MEC worden, of SJO MEC-Bredevoort? Voor beide namen was wat te zeggen. Omdat we er niet uit kwamen, hebben we erom gedobbeld. En ja: MEC heeft gewonnen, dus het werd SJO MEC-Bredevoort.”
Als cadeau voor de jubilerende SJO had Blekkink een cadeau meegebracht: een vlag in de kleuren van de SJO: geel en blauw en met de logo's van beide verenigingen erop. Onder luid applaus van de aanwezigen toonde Blekkink een afbeelding van het ontwerp van de vlag.
Gedurende de middag was er ruim tijd om bij te praten. Ook kwamen diverse mensen die nauw betrokken waren bij het vrouwenvoetbal aan het woord, zoals de eerste trainer van de vrouwenafdeling bij MEC, Gerrit Vervelde, oud-voorzitter van sv Bredevoort Jan Berkelmans, oud-speelster Lidy Roording (ruim 25 jaar actief in het eerste team), Theo van de Zwet (oud-trainer, die volgens velen de opmars van voetbaltechnische niveau van de vrouwenteams heeft ingezet) en Nicole Vervelde, jarenlang speelster en daarnaast zeer actief bij de organisatie van de vrouwen- en jeugdafdeling. Op de vraag van ceremoniemeester Marjan Leemkuil welke namen ze kon noemen van speelsters die haar in al die jaren opvielen, antwoordde ze: "Het is makkelijk om de namen van talenten te noemen, of van vrouwen en meiden die zich volop inzetten voor de club. Maar ik wil graag iemand noemen die jarenlang voetbalt en traint, nooit verstek laat gaan, maar er gewoon altijd is. Dát zijn de mensen die zorgen voor het succes van de teams. Als voorbeeld van al die ‘stille krachten' bij onze club noem ik Nancy Dibbets. In haar eren we alle vrouwen en meisjes die in de loop der jaren voor het succes van ons vrouwenvoetbal zorgden.”

Dave Blekkink, bestuurslid sv Bredevoort, toont het ontwerp van de nieuwe vlag die in de maak is. Foto: Lydia ter Welle
Arjan proost op de toekomst: bijschrift: MEC-voorzitter Arjan Ongena brengt een toost uit op de toekomst van het vrouwenvoetbal. Foto: Lydia ter Welle
Bezoekers van de reünie halen herinneringen op bij de tentoonstelling van artikelen van toen en nu. Foto: Lydia ter Welle