Lucas van Aalst kent zijn klassiekers. Foto: Roel Kleinpenning

Lucas van Aalst kent zijn klassiekers. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Lucas (16) adoreert de Top 2000, maar vindt lang niet alles mooi

AALTEN - Op welke plaats stond het nummer 'Kayleigh' van Marillion in de Top 2000 van 2021? Vraag het Lucas van Aalst (16) uit Aalten en grote kans dat de Havo5-scholier de juiste notering van 181 oplepelt. Recent was hij vanwege zijn Top 2000-passie te gast bij Top 2000-initiator Radio 2.

Door Remko Alberink 

Lucas van Aalst is 16 jaar en kent de bovenste 200 noteringen zeker uit zijn hoofd. "Wel van 2021 hè, want de nieuwe lijst is pas net uit", grapt de Aaltenaar lachend als hij aan een vraaggesprek wordt onderworpen. "Mijn interesse in de Top 2000 komt omdat mijn moeder jaarlijks een lijstje invulde en ik dat op een gegeven moment ook ben gaan doen. Sinds twee jaar worden mijn lijsten ook steeds beter."
Dit jaar maakte Van Aalst het zichzelf niet makkelijk bij het invullen van de lijst. "Dat komt omdat ik elke artiest maar maximaal een keer in mijn lijst terug heb laten komen."

Concert
'Kayleigh' is een favoriet van hem, evenals 'Child in Time' van Deep Purple. "In oktober ben ik nog met mijn vader naar een concert van Deep Purple geweest", zo duidt de muziekliefhebber zijn passie. "Dat was echt mooi, die oude muziek uit de jaren 60-70 vlak voor je neus. Maar 'Gaia' van Valensia vind ik ook heel erg mooi, daar word ik nou echt blij van."
Van Aalst verhaalt honderduit over de hitlijst, voor velen een stuk jeugdsentiment aan het eind van het jaar. "Ik heb de muziek door het jaar heen zo vaak aan bij het maken van mijn huiswerk, dan krijg je de noteringen haast automatisch mee", geeft hij aan.
Na een tip van zijn moeder aan Radio 2 over zijn parate kennis van de hitlijst mocht hij recent aanschuiven in de tourbus van de radiozender ter promotie van de naderende marathonuitzending. Van Aalst: "We moesten daarvoor naar Heerlen, waar ik in de bus kwam te zitten naast de dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof van Radio 2. Dat was erg leuk, ook al duurde het maar drie minuten."  

Omgeving
In zijn omgeving vinden de meesten zijn passie vooral leuk. "Op school hebben we het er niet veel over, maar er zijn wel klasgenoten die ervan weten. Thuis komt het mijn broertje Thierry af en toe wel de neus uit, steeds dat praten over de Top 2000."
Naast het uit zijn hoofd kennen van de 200 hoogste noteringen weet Van Aalst veel meer over de mega-lijst op te sommen. "Neem nou Goldband met het nummer 'Noodgeval', die staat ineens op 55 en dat is vrij hoog."
De Top 2000 kent haar apotheose elke oudejaarsavond, dan worden de laatste nummers gedraaid. "Vorig jaar vierden we oudejaarsavond bij familie en die hadden gelukkig de Top 2000 aan. Volgens mij doen we dat dit jaar weer. In het buitenland is dat lastiger te volgen, dus daarom heb ik gevraagd of we oudejaarsavond maar vooral in Nederland vieren."
De Top 4000 van Radio 10, een format dat lijkt op de Top 2000, vindt de Aaltenaar maar niets. "Dat is een heel ander concept."

Niet mooi
Dan is het einde van het interview nabij. "Wil je niet weten welke muziek ik absoluut niet mooi vind?", klinkt het vragend van de tiener. "Dat is Rammstein, De Dijk, Metallica, Marco Borsato, Normaal, Blöf en Van Dik Hout", somt hij moeiteloos op. "Ik vind het veel gebater op drums, over het algemeen verschrikkelijke teksten en die muziek staat ook nog eens veel te hard."
Ook om dat te kunnen zeggen, moet je weten waarover je praat. En dat doet Van Aalst, die de mooiste periode van het jaar weer tegemoet gaat.
Oh, en voor de liefhebbers: 'Kayleigh' van Marillion zakte elf posities en staat dit jaar op de 192e plaats.

Afbeelding