Het team van de AFM hulpweek. Foto: Esther Diepenbroek
Het team van de AFM hulpweek. Foto: Esther Diepenbroek

Wie wordt Naober van het jaar 2022?

AALTEN – De AFM Hulp Week staat dit jaar van 19 tot en met 23 december op het programma. De hele week wordt aandacht gevraagd én besteed aan mensen die een steuntje in de rug, een geluksmomentje, goed kunnen gebruiken. In deze week wordt ook, voor de tweede keer, de verkiezing Naober van het Jaar gehouden. Iedereen kan iemand nomineren, een onafhankelijke jury zal vijf kandidaten selecteren die kans maken op de titel Naober van het Jaar.

Door Karin Stronks

'We willen
aandacht
vragen en
geld inzamelen
voor minder
bedeelden in
onze
gemeente,
maar ook voor
mensen die op
wat voor
manier
dan ook een
pechjaar
hebben
gehad'


“De pijlers blijven staan”, zegt Esther Diepenbroek, woordvoerder van de AFM Hulp Week. “We organiseren de veiling, de plantenactie, een brunch, de boodschappen-actie, de radiobingo en voor de tweede keer wordt de verkiezing Naober van het Jaar gehouden. Nieuw is dit jaar een speciale actie in Dinxperlo op 10 december. In een gezellige kraam zullen we onze Hulp Week onder de aandacht brengen. De uitzendingen van Aladna FM staan deze hele week in het teken van de AFM Hulp Week! Natuurlijk is ook het doneren belangrijk, we hopen zoveel mogelijk geld op te halen voor minder bedeelde medemensen in onze gemeente.”

Voor de tweede keer wordt dit jaar de verkiezing Naober van het Jaar gehouden. Inwoners van de gemeente Aalten kunnen iemand of een stichting/organisatie aanmelden voor deze speciale titel. Esther: “Het hoeft niet heel groot te zijn. We zijn op zoek naar iemand die deze titel verdient omdat hij of zij zich vrijwillig, onbaatzuchtig, inzet voor een vereniging, buurt, familie. Misschien een zeer bescheiden vrijwilliger, een man/vrouw die steeds voorop loopt als er iemand geholpen moet worden, iemand die behulpzaam en sociaal is. We hopen op veel nominaties. Laat het weten, draag iemand voor.”

Een onafhankelijke jury zal uit de aanmeldingen vijf kandidaten nomineren die voor de titel Naober van het jaar in aanmerking komen. “Tijdens de AFM Hulp Week zullen de vijf genomineerden worden bezocht door vrijwilligers van AFM. Op vrijdag 23 december wordt de Naober van het jaar 2022 bekend gemaakt. De winnaar krijgt een kunstwerk aangeboden, gemaakt door goudsmid Luci Aversteeg. Wat het is weten we nog niet, maar het is een mooie blijvende herinnering.” 

De AFM Hulp Week wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Gestart als Kinderhulpweek is de actie breder getrokken. “We willen aandacht vragen en geld inzamelen voor minder bedeelden in onze gemeente, maar ook voor mensen die op wat voor manier dan ook een pechjaar hebben gehad. Deze mensen willen we een hart onder de riem steken, deze mensen gunnen we een geluksmomentje.” 

Op 18 december vanaf 19.00 uur wordt de radiobingo gehouden, vrijdag 23 december wordt een brunch bezorgd bij 75 gezinnen met een kleine beurs. Marcel te Brake, vrijwilliger van de AFM Hulp Week campagne, geeft aan: “De brunch is gesponsord door een anonieme royale donateur! Het eten wordt bereid door partycentrum ’t Noorden.”
Hij vervolgt: "De online veiling staat weer op het programma, mooie veilingitems kunnen nog steeds beschikbaar worden gesteld. Er zijn al prima spullen binnengekomen, bijvoorbeeld een terraskachel en een luchtballonvaart. De online veiling is vanaf 1 december geopend.”

De boodschappentassen worden gevuld door Jumbo en Albert Heijn. “Vorig jaar bij het bezorgen hebben we zoveel mooie en ontroerende verhalen gehoord. We merkten dat mensen zo blij waren met dit extraatje. En ook dat de discretie, de anonimiteit van de mensen wordt gewaarborgd, daar zijn de ontvangers ook erg blij mee. We hopen ook dit jaar weer veel mensen een geluksmoment te kunnen bezorgen. Even een lichtpuntje in hun leven te brengen. Daar doen we het voor, met hulp van vele gulle gevers en sponsoren. Samen maken we het verschil.”


aladnafm.nl/hulpweek