Afbeelding

Listen To The Music – Doobie Brothers (1972)

Zwijg, luister en geniet

Een concert bezoeken en genieten van live gespeelde muziek van een favoriete artiest, dat is altijd een uitje voor mij. Een aantal keren per jaar staat er een dergelijk uitje op de agenda en ga ik met vrienden of mijn vrouw naar een concert. Vaak is zo'n uitje prijzig, het is niet iets wat ik vaak kan doen. Het is dus echt iets speciaals, iets waar ik naar uitkijk en waar ik mij enorm op verheug. Als ik tijdens zo'n concert om mij heen kijk, zie ik veel blije gezichten, mensen die genieten en meezingen.

Er is echter ook een clubje die dat genieten weet te verpesten, het clubje dat lijdt aan de 'Dutch Disease'. Bezoekers die niet voor de muziek komen, maar voor de sociale contacten en die uitgebreid, en luidruchtig, met elkaar de stand van zaken bespreken. Dit tot grote ergernis van de echte muziekliefhebbers, die vaak een behoorlijk bedrag hebben betaald om de artiest(en) live aan het werk te zien … en ook te horen! Waarom doet die club 'kletskoppen' dat? Waarom spreken ze niet af in een kroeg, leggen daar het geld dat ze voor een ticket hadden moeten betalen op tafel, en maken er een gezellige avond van? Op deze manier kunnen de echte liefhebbers luisteren naar de muziek, zonder gestoord te worden.

De Amerikaanse band Doobie Brothers bracht in 1972 'Listen To The Music' uit, een prachtige oproep. 'What The People Need Is A Way To Make 'Em Smile', dat kun je van een gedreven optreden krijgen, een glimlach op je gezicht. En daarvoor hoef je alleen maar stil te zijn en te luisteren, 'It Ain't So Hard To Do If You Know How'. En dan kun je met alle anderen genieten van de artiesten die elke keer weer keihard werken om jou een fijne, muzikale avond te bezorgen. Een beetje respect daarvoor is niet verkeerd en samen genieten is toch waarvoor je naar een concert gaat, 'We'll Be Happy, And We'll Dance, Oh, We're Gonna Dance Our Blues Away'.

Ik hoop dat ik bij de concerten waar ik volgend jaar naar toe ga, minder kletskoppen om mij heen zie en hoor. Dat ze anderen niet hinderen met hun geklep en dat bezoekers die soms een vermogen hebben moeten betalen voor een dergelijk uitje, daar optimaal van kunnen genieten. Want daar is het toch voor, 'Listen To The Music', in een soort van stilte, volledig gepakt worden door de show en met een goed gevoel weer naar huis.