Het Gebiedsteam Aalten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Het Gebiedsteam Aalten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Frank Vinkenvleugel

'Verbinden': een belangrijke taak van Gebiedsteam Aalten

Gebiedsteam van Figulus Welzijn staat klaar voor iedereen

AALTEN - Net zoals in Dinxperlo is er in Aalten een enthousiast gebiedsteam bij Figulus Welzijn. Een team dat bestaat uit beroepskrachten die hulpvragen oppakt in de gemeente waar we met ons allen wonen. Een team dat voor iedereen klaar staat lijntjes uit zet en verbindt. Gebiedsteam Aalten wil op de kaart gezet worden, maar ook graag in kaart brengen wat er leeft en speelt in Aalten.

Door Waltraud Wensink

Het Welzijnsteam ofwel ‘Gebiedsteam Aalten’ vinden we aan de Polstraat bij de Ahof. Maar wie zijn die mensen en wat kunnen ze voor ons betekenen?
Michiel Stronks, Marleen ten Haaff (Social workers en welzijnscoaches), Sabine van Santen (statushouders/integratie), Rick Wiegerinck, Jolien Stronks (jongerenwerkers) Ingrid Dunnewold (bureaumedewerkster), Peter Jansen (Beheerder Kinderboerderij), Jos Volkers en Hannie Demkes (facilitair medewerkers) vertellen wat ze doen en waarvoor men ze kan benaderen.

'Empathie,
bejegening en
humor vinden
we belangrijk'


Sabine: ”Sinds een paar maanden werken we als ‘gebiedsteam en mijn taken hierin zijn onder andere het organiseren van participatieworkshops en de verplichte inburgering van statushouders. Samen werken aan participatie en solidariteit, want een stuk saamhorigheid is erg belangrijk. We werken hierin samen met Gebiedsteam Dinxperlo.”

Relatief nieuw
Jolien: ”Het jongerenwerk is nog relatief nieuw, maar we beginnen langzaam een naam te krijgen. Onze doelgroep is vooral de jongeren in de leeftijd van 12 tot 18. Waar de jeugd is laten wij ons ook zien en denk dan bijvoorbeeld aan plekken zoals op school of in de straat. We willen onze jongeren graag leren kennen en andersom willen we ook graag dat ze ons kennen en weten te vinden.”
Marleen vult aan: ”Het is belangrijk hoe jongeren benaderd worden. Een stukje empathie, bejegening maar ook humor vinden we een belangrijk onderdeel in de onderlinge ontmoetingen. We doen steeds meer, laten ons steeds vaker zien en willen graag de lijntjes naar elkaar en andere instanties kort houden. We hebben een groot netwerk maar zijn geen zorgverleners. Wij zijn degenen die verbinden als er problemen of hulpvragen zijn.”

'We willen
diegenen in
beeld, die
nog niet in
beeld zijn'


"Wij vinden het als team belangrijk om samen te werken en diegenen in beeld te krijgen die nog niet in beeld zijn. We willen de mensen in beweging krijgen en laten weten dat ze er toe doen en dat het fijn is om mee te doen. Er worden meerdere activiteiten aangeboden, zoals een jongerenhuis of inloopmomenten in het Spölhuusken aan de Bilderdijkstraat, die overigens voor iedereen toegankelijk zijn. We willen voor de nabije toekomst onze activiteiten graag uitbreiden naar behoefte.”
Verder werken we vanuit ‘Positieve gezondheid’, welzijn op recept. We werken hierin samen met huisartsen en proberen een aantal klachten niet op te lossen met een pilletje, maar mensen worden dan doorverwezen naar ons om te kijken hoe we kunnen helpen bij hun hulpvraag.”
Mensen die bijvoorbeeld lichamelijke klachten hebben door te veel stilzitten en/of eenzaamheid, kunnen vaak goed gebaat zijn bij een stukje beweging en andere mensen ontmoeten, door in te spelen op een stukje eenzaamheid. Die manier van werken valt onder ‘Positieve Gezondheid’. Als een huisarts mensen doorverwijst wordt het vaak serieuzer genomen dan wanneer anderen zeggen dat men er nodig eens uit moet. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden en niet naar hetgeen iemand niet kan.
Het gebiedsteam Aalten heeft genoeg expertise in huis om de nodige lijntjes uit te zetten en om de hulpvragen op te pakken. Iedereen doet er toe en iedereen is belangrijk. Het gebiedsteam komt wekelijks bij elkaar voor overleg en omdat er zoveel verschillende kennis en expertise in huis is, versterken ze elkaar. Naast de beroepskrachten hebben ze regelmatig stagiaires en werken ze met veel vrijwilligers.
Jolien zegt: ”Ik zie de stagiaire vaak als een naaste collega" en Marleen geeft aan: ”De vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk in ons werk, we kunnen bijna niet meer zonder. We krijgen als team energie van hetgeen we doen en versterken elkaar.”
Op de Ahof zelf kun je voor de meest uiteenlopende zaken terecht. Zo is er bijvoorbeeld een formulierenbrigade, een GRIP team, er komen mensen van Estinea, Sensire en maatschappelijk werk zijn aanwezig, er zijn mooie plannen rondom de kinderboerderij, we zijn eigenlijk voortdurend in beweging.
Jolien: ”Nu nog zien dat we als team bekend en vooral herkend worden in Aalten. We zijn er voor iedereen, voor alle leeftijden. Kom gerust eens binnen bij Figulus als er een vraag is. We helpen iedereen graag op weg. Wij proberen te kijken op welke manier we de hulpvraag het beste kunnen oppakken, wie of wat we kunnen inschakelen om iets mogelijk te maken, we verbinden.”

Zien dat we als
team bekend
en herkend
worden


En juist dat verbinden is een belangrijk taak van het Gebiedsteam Aalten dat met veel enthousiasme en gedrevenheid werkt aan een samenleving waarin iedereen belangrijk is en waarin iedereen er toe doet.

Meer informatie
Voor meer info over verschillende activiteiten die worden aangeboden kunt u kijken op de site van Figulus Welzijn of kijk op Facebook of Instagram. Telefoon: 0543-473993.


www.figulus-welzijn.nl