Afbeelding

Lola (live) – The Kinks (1980)

Oranje vs muziek

Het wereldkampioenschap voetbal is afgelopen weekend van start gegaan en het Nederlands elftal heeft zijn eerste wedstrijd erop zitten.
Nog niet eerder keek ik met zo weinig belangstelling en vreugde uit naar een groot voetbaltoernooi. Alle verhalen over misstanden in het organiserende land Qatar, geeft mij voor een gevoel van twijfel. De wijze van toekenning door de FIFA, een zeer twijfelachtige club zichzelf verrijkende bobo's en de wijze waarop er door de deelnemende landen met alle misstanden in Qatar omgegaan wordt, heeft die twijfel alleen maar vergroot. Ik twijfel of ik mijn tijd ga besteden aan die overvloed aan wedstrijden en of dit er voor het eerst sinds 1978 anders uit zal gaan zien.
Het WK in Argentiniƫ in 1978 was het eerste toernooi dat ik op de voet volgde. Ook een twijfelachtige overheid, maar daar had ik als 10-jarig jochie geen weet van. Van de toernooien die daarna kwamen, keek ik het liefst elke wedstrijd, ook als Nederland niet meedeed. Sinds het Europees Kampioenschap van vorig jaar, samen met het gedonder van dit jaar, is mijn interesse gedaald, nog net niet tot het dieptepunt. Voetbal stelt mij op een of andere manier elke keer weer teleur. Corruptie, ogen sluiten voor schending van mensenrechten en het onvoorstelbare grote belang van geld heeft dit veroorzaakt. Het is er, voor mij in ieder geval, niet leuker op geworden.

Dan maar muziek, dat stelt mij eigenlijk nooit teleur, er is altijd wel een liedje waar ik altijd vrolijk van word. Eind 1980 kwam de live versie van 'Lola' van The Kinks uit. Ik werd meteen gegrepen door de power, de melodie en het enthousiasme. Ik kende op dat moment de originele studio versie niet, nu wel, maar ik prefereer absoluut die nummer 1-hit uit het begin van de jaren tachtig.
Het kloppende hart van The Kinks zijn de broers Ray en Dave Davies en met de live opname van 'Lola' lieten ze in 1980 horen nog steeds bij de groten der aarde hoorden. De clip vergroot de sfeer, het publiek zingt uit volle borst mee, een ultieme muzikale belevenis.

Hup Oranje, maar muziek blijft mijn grootste liefde. En als de Qatarese ambassadeur van het wereldkampioenschap dan ook nog durft te beweren dat homoseksualiteit een 'mentaal defect' is, ben ik er eigenlijk wel helemaal klaar mee.
Daarom 'Lola', een travestiet in een club in het Londense Soho, dansend en flirtend, ze kan volledig zichzelf zijn. Wat een voorrecht, 'La-La-La-La Lola'.