Luchtfoto Textielfabriek Herman Driessen & Zn. Foto: Collectie Leo van der Linde
Luchtfoto Textielfabriek Herman Driessen & Zn. Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Driessen aan de Hofstraat Aalten

AALTEN - Van mevrouw I. Luijmes-Ebbers kregen we een reactie op het zoekplaatje van het textielbedrijf Herman Driessen & Zn aan de Hofstraat Aalten.

Ze schrijft: "Hierbij een reactie op de luchtfoto van het fabriekscomplex aan de Herenstraat: Vroeger, toen ik nog een kind was vlak na de oorlog, liepen we naar school. We keken vol bewondering naar de mooie villa De Hoekskamp op de hoek van de Polstraat en de Herenstraat! Verder de Herenstraat in lopend, zagen we op het eerste gebouw ( kantoor?) een spreuk: ‘Koop Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar'. Dat vonden we wel een wijze spreuk, nog niet wetend hoe actueel deze spreuk nog steeds is, maar waarschijnlijk niet veel meer opgevolgd wordt! De voorgevel van het complex maakte ook indruk! Goed dat deze gevel behouden is, net als de fabrieksschoorsteen. Nu zit huisartspraktijk ‘De Weef' in het ketelhuis. Soms moet ik daar zijn: elke keer als ik in de mooi gerestaureerde wachtkamer zit, zit ik te puzzelen op deze foto, die daar aan de muur hangt; wat is behouden gebleven, welke huizen stonden toen al aan de Wehme? En wat staat er nu op "de lege plekken?"Op de voorgrond rechts de huisjes, die al voor de oorlog gebouwd zijn en ook aan de Polstraat staan. Wij kwamen er dagelijks langs lopen, later fietsend. We noemden ze, en noemen ze nog steeds: "De juffrouw van de Rietshuizen",omdat onze, heel aardige! juffrouw van de Riet en in één van die woningen enkele kamers huurde. Zomaar enkele jeugdherinneringen”.
Een stukje historie. De stoomweverij van Herman Driessen & Zn (HDZ) werd gebouwd in 1893, vlak naast de fabrikantenwoning van Driessen, villa ‘Beukenhof'. Het bedrijf vervaardigde een zeer gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig assortiment onderkleding en huishoudgoederen. Herman Driessen & Zn. concentreerde zich na 1945 op de fabricage van hotellinnen, sport- en turnkleding en gebreide en geweven babykleding. De fabriek aan de Hofstraat kreeg na de tweede wereldoorlog steeds meer concurrentie van buitenlandse textielprodukten. De steun van de overheid ontbrak in die tijd. Bovendien veranderden de kleedgewoontes. In december 1969 besloot directeur Joop Driessen over te gaan tot vrijwillige liquidatie. Op dat moment werkten er nog zo'n 180 mensen in het bedrijf. Van 1970 tot 1980 kreeg Staalkat, fabrikant van eiersorteermachines, onderdak in de leegstaande fabriek. Hierna werd er een bedrijfsverzamelgebouw in gehuisvest. In 1996 kwam het pand leeg te staan. Op 7 december 2002 viel het ten prooi aan brandstichting en stond het pand er als een ruïne bij. In oktober 2010 kwam er licht aan de horizon en ging het project ‘Hofstraat' van start. Er volgde restauratie en herontwikkeling. Het gebouw werd de nieuwe plek voor o.a. een huisartsenpraktijk: ‘De Weef' met apotheek. Ook vestigde zich architectenbureau van Rinke ter Haar in het pand.

Tekst en foto: Leo van der Linde