Struisvogels

Ja beste mensen, ook in Aalten hebben we deze langhalzen en ze wonen in het gemeentehuis. U weet natuurlijk ook dat ze bekend staan om hun politiek van de kop in het zand steken.
Nog maar enkele weken geleden stond in deze opinie column een brallende bijdrage van een CDA-raadslid die betoogde dat zonnevelden op land niet nodig zouden zijn om de doelen van Aalten in 2030 te halen. Hij baseerde dat op rapporten van LTO en AGEM, waarin aangegeven werd dat er voldoende capaciteit op daken van landbouwschuren en bedrijven zou zijn. Afgelopen dinsdagavond was er een beeldvormende raadsvergadering waarin naast bovengenoemde rapporten ook een aantal insprekers aan het woord kwam om hun visie te geven op het raadsvoorstel om voorlopig geen aanbestedingen uit te schrijven voor het aanleggen van grotere zonnevelden.
Al gauw bleek dat met name het, ook nog eens politiek gekleurde, LTO-rapport niet meer was dan een ruwe inventarisatie van daken en ongeschikt was om beleid op te maken. Door capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet blijft het de komende jaren überhaupt moeilijk om al deze daken aan te sluiten op het net.
De presentatrice van het AGEM-rapport gaf dat ook toe en twijfelde openlijk aan het raadsvoorstel dat er voorlopig geen zonnevelden in Aalten nodig zouden zijn. Eindelijk iemand met verstand van zaken die durfde te zeggen waarop het staat.
Om de doelstelling in 2030 te halen rekent Aalten zich rijk met een bijdrage van 88 GWh door de vernieuwing van Hagenwind. De voorzitter van het particuliere bedrijf Hagenwind gaf aan dat het huidige park 30 GWh opleverde en dat de turbines nog zeker tot 2034 mee kunnen. De gemeente zit in 2030 dus met een gat van 58 GWh. Natuurlijk wil Hagenwind hier wel een oplossing bieden, maar dan moet eerst het bestemmingsplan en het UKZW van tafel zodat de bouw van giga windturbines voor hen mogelijk wordt. Tegenwind voor de gemeente dus.
De inwoners van Aalten hebben nu lang genoeg gewacht! Het wordt tijd dat de flierefluiters in het gemeentehuis een ei gaan leggen, het initiatief naar zich toe trekken en stappen gaan zetten om de groene energie doelstelling van 2030 te halen. Dat kan door een eerste tender uit te schrijven voor bijvoorbeeld 10 hectare zonneveld. Daar waar het kan, inpasbaar is en kan worden aangesloten. Ondernemers moeten voor zon op dak door de gemeente worden gestimuleerd, gefaciliteerd en ondersteund. Zonnevelden kunnen dan op termijn samen met de nu geïnventariseerde mogelijkheden van zon op dak en de vernieuwing van Hagenwind (alleen turbines en het verlengen van wieken) ervoor zorgen dat de doelstelling gehaald wordt.
Zoals het CDA-raadslid al schreef moeten we ervoor zorgen dat Aaltense landschap mooi en aantrekkelijk blijft voor de inwoners en onze gevederde vrienden.

BG ten Pas
Bestuurslid Platform Zon & Wind het Goor (PZWG)