Van links naar rechts Geert Toebes, Jolanda Meinen, Nico Oonk en Ina en Gerrit Vervelde. Foto: Lydia ter Welle
Van links naar rechts Geert Toebes, Jolanda Meinen, Nico Oonk en Ina en Gerrit Vervelde. Foto: Lydia ter Welle

Vijftig jaar vrouwenvoetbal bij vv MEC

Sport

Tevens viering 12,5 jaar SJO MEC-Bredevoort

 Door Lydia ter Welle

MISTE-BREDEVOORT – Op zaterdag 17 december viert voetbalvereniging MEC het vijftigjarig bestaan van de damesafdeling van de club en 12,5 jaar bestaan van de SJO met sv Bredevoort. Dat gebeurt op het moment dat vv MEC 52 jaar een damesafdeling heeft, omdat corona twee jaar geleden roet in het eten gooide. Op deze dag wordt ook gevierd dat het samenwerkingsverband (SJO) met Bredevoort twaalf en een halfjaar bestaat.

In de ‘Praotkamer’ van de club, bij café Den Tappen, vertellen Gerrit Vervelde (de eerste trainer van de dames), zijn vrouw Ina (betrokken bij de oprichting van de damesafdeling), Nico Oonk (sinds 2007 lid van de technische staf van de damesafdeling), Jolanda Meinen-Siebelink (al 38 jaar spelend lid van vv MEC) en Geert Toebes (lid van de jubileumcommissie) over hoe het allemaal begon.

Het jubileum wordt gevierd met een reünie van 15.00 tot 19.00 uur, vertelt Geert. “Daarvoor is aanmelding noodzakelijk; dat kan nog steeds door een mailtje te sturen naar jubileum50jaardamesMEC@hotmail.com. ’s Avonds is er een feestavond, waarvoor iedereen een kaartje kan kopen bij de leden van de jubileumcommissie. De kaarten kosten vijf euro. Uiteraard vinden de activiteiten plaats bij het ‘clubhuis’ van vv MEC: Den Tappen.” 

Het begin
Ina over hoe het begon: “In Ratum bestond in 1970 al een groepje vrouwen dat wel eens een wedstrijd speelde tegen de dames van de Ratumse muziek. Die wilden wel eens een keer tegen een ander vrouwenteam spelen. Op een feestelijke bijeenkomst na het kampioenschap van Heren 2 hebben Marianne Schreurs-Dibbets en ik toen eens wat vrouwen gepolst, en al snel hadden we een team vrouwen bij elkaar.” Het bestuur van vv MEC was niet onverdeeld enthousiast, maar ging toch akkoord met de start van vrouwenvoetbal binnen de club. Gerrit vervolgt: “Het had natuurlijk ook heel wat voeten in de aarde. Zo moesten we eerst op vrijdagavond trainen, omdat alleen dan kleedkamers beschikbaar waren voor de dames. Ik weet nog dat Ina hals over kop gordijnen heeft gemaakt voor de kleedkamerramen, om te zorgen dat de dames zich ongestoord konden omkleden.”

Buitenspel en ingooien leren
In het najaar van 1970 vonden de eerste trainingen plaats, onder leiding van Gerrit. “Het was een kwestie van beginnen met alle grondbeginselen: spelregels leren, buitenspel uitleggen, de correcte ingooi aanleren. Ook moesten de dames leren hoe de opstelling in elkaar steekt en wat de taken in het veld inhouden.”

‘Wild’ voetbal
In het begin was er sprake van ‘wild voetbal’, want pas in 1971 stond de KNVB vrouwen toe om lid te worden; het seizoen ’72-’73 was het eerste waarin een bondscompetitie voor vrouwen werd gespeeld. Gerrit: “Ik weet nog dat we op verzoek van de bond op 11 juni 1972 een toernooi hebben georganiseerd, om vrouwenvoetbal te promoten. Onder andere teams van Ratum, WVC, SKVW en Kotten deden mee.”

Autoloze zondag
Als de dag van gisteren herinneren Gerrit en Ina zich nog dat ze in 1973, tijdens een autoloze zondag, per trein naar Wehl zijn afgereisd voor een wedstrijd tegen Concordia Wehl. “De dames van Concordia kwamen ons met fietsen en brommertjes ophalen, en brachten ons na de wedstrijd ook weer naar het station voor de terugreis.”

Waren het eerst vooral partners van de mannelijke leden van vv MEC die deel uitmaakten van de vrouwenteams, gaandeweg werd het voetbalvirus ook overgedragen op jongeren. Een voorbeeld daarvan is Jolanda Meinen-Siebelink, die in 1984 bij MEC kwam voetballen en dat nog steeds doet. “Ik heb in de jeugd met de jongens mee gevoetbald. Dat gebeurt nog steeds bij MEC en dat gaat prima. Al vrij jong moest ik met het damesteam meedoen. We hebben nu twee dameselftallen en daarnaast twee dameszeventallen die meedoen met wat ze de recreatieve competitie noemen, op vrijdagavond. Het mag dan wel recreatief heten, maar het is bijzonder intensief omdat het spel heel snel heen en weer gaat. Je loopt wat af, zo kan ik je verzekeren!”
In 1979 mocht vv MEC voor het eerst de kampioensvlag hijsen voor een damesteam. Dat lukte daarna nog vier keer, en ook bij de zeventallen werd al twee keer een kampioenschap behaald.

SJO met sv Bredevoort 12,5 jaar
Sinds 2009 kent vv MEC een samenwerking met Bredevoort voor wat betreft de jeugd- en de damesafdeling. Het koperen jubileum van die Samenwerkende Jeugd Opleiding maakt deel uit van de jubileumviering op 17 december. Nico: “De samenwerking met Bredevoort - waar al 25 jaar dames actief zijn - verloopt prima en zorgt ervoor dat we de jeugd én de dames allemaal op het voor hen geschikte niveau kunnen indelen. De samenwerking van MEC en Bredevoort is onontbeerlijk om het damesvoetbal in de toekomst staande te houden.”

‘Dames onmisbaar’
MEC-voorzitter Arjan Ongena verklaart namens het bestuur desgevraagd, dat damesvoetbal veel toevoegt aan de vereniging. “Buiten het feit dat het ledenaantal groter wordt, brengen de dames ook een andere dynamiek met zich mee. De saamhorigheid binnen de vrouwenteams is erg groot. Als er binnen de vereniging een gezamenlijke activiteit georganiseerd wordt, is de bereidheid om mee te doen bij de dames meestal zeker zo goed als bij de heren (die overigens ook zeer zeker niet slecht is). Ook op het gebied van begeleiding van jeugdteams dragen de dames hun steentje bij. Tenslotte zijn de dames onmisbaar vanwege hun inzet bij activiteiten zoals het Porkievoetbal (een voetbal- en beweegactiviteit voor de allerjongsten, met voor hun ouders gelegenheid elkaar te ontmoeten) en de ‘Met lingerie naar de Après Ski’-avonden in Verenigingsgebouw Juliana. MEC is dan ook trots dat het al vijftig jaar een florerende damesafdeling binnen de vereniging heeft en zal er alles aan doen om dit tot in lengte van jaren zo te houden!”

Aanmelden voor de reünie en kaarten à vijf euro bestellen voor de feestavond kan via het mailadres jubileum50jaardamesMEC@hotmail.com.

Het kampioensteam van 1979, met van links naar rechts, staand: Bennie Wagener, Gerrie Esselink, Joke Stortelers, Anja Pleiter, Willy de Roos, Christien te Kronnie, Hannie Leemkuil, Nanny Oonk, Henk te Brummelstroete, Joke van Eerden; zittend: Janny Pleiter, Rini Esselink, Wilma Siebelink, Hanneke Remmers, Yvonne Geerdink, Rianne Oonk, Anja Oonk en Lidy Geerdink. Foto: Archief vv MEC