Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje:
jubileum Zuivelfabriek

AALTEN - De Aaltense Coöperatieve Zuivelfabriek (ACZ) vierde in 1936 het 40-jarig bestaan. Directie, bestuursleden en enkele commissarissen gingen samen op de foto.

Herkend werden o.a. H.J. Gussinklo, voorzitter. Joh. Obbink, secretaris. Verder werden herkend A.J. Beernink, H.Navis, A. Brethouwer, G.J. Hoftijzer, J.H. Pennings. J.W.G.  Heinen. Commissarissen: G. van Eerden, J.H.W. Nijhof, W.C. Winkelhorst, H.W. Obbink, A.J. Sellink en Joh. Jansen.Een beetje historie; De Aaltense Zuivelfabriek heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van Aalten en in het bijzonder voor de landbouw in het dorp.Het eerste initiatief tot de oprichting van de fabriek werd gegeven door de heer A.P. Slicher van Bath. De eerste besprekingen vonden plaats in de vergadering van de afdeling Aalten van de G.O.M. van Landbouw, gehouden op 27 december 1895. In de hierop volgende vergadering, op 21 februari 1896, werd definitief tot oprichting besloten.
De investering voor de Zuivelfabriek in Aalten, bedroeg ca. f 18.000,- kosten incl. fabrieksgebouw en machines. Het werd gebouwd door H.Jansen uit Didam. Installatur van de machines was de Firma F.H. Pietersen uit Sneek.
Het geld werd verkregen door uitgifte van obligaties en het uitgeven van aandelen a f 10,- per stuk. De eerste melk werd ontvangen op 21 september 1896. Directeur was toen de heer R. de Jong, die slechts 1,5 jaar deze functie vervulde. Toen werd de heer G. de Vries benoemd, die in het jubileumjaar 1936 nog steeds in de directie zat.
Het grootste aantal kilogram melk werd geleverd in 1930 nl. 12.232.000 kilogram. In 1936 werd het 40-jarig jubileum op feestelijke wijze gevierd.
Rond 1976/1977 kwam er een eind aan het tijdperk Zuivelfabriek Aalten. Steeds meer bedrijven uit de regio gingen samenwerken. Na deze periode vestigde zich Lambertus Kip (ELKA) in deze fabriek met zijn 'ELKA Giganta".
Nu staat op deze plek de Aldi en Jumbo-supermarkten. In het restaurant van de Jumbo Aalten herinnert ons een mok met de afbeelding met hierop de voormalige fabriek aan een stuk geschiedenis van een bedrijf dat grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van Aalten.     eTekst en foto: Leo van der Linde.