Afbeelding

November Rain – Guns n' Roses (1992)

Muzikale maanden

Voor mijn gevoel gaat de tijd sneller en sneller naarmate ik ouder en ouder word. De maanden vliegen voorbij en 2022 nadert zijn einde ook alweer. Er zijn in de geschiedenis van de popmuziek veel liedjes gemaakt met een maand in de titel.

'January' van Pilot opent het jaar, een vrolijke melodie, in de lijn van hun grootste hit 'Magic'. Persoonlijk ben ik altijd een liefhebber geweest van 'January February' van de Dutch Rhythm Steel & Show Band, dat begin 1977 al swingend de Top 40 binnen kwam. Journey bracht in 1978 de rockballad 'Winds Of March' uit, met de fenomenale zanger Steve Perry. De veel te vroeg overleden muzikale duizendpoot Prince is verantwoordelijk voor het beklemmende 'Sometimes It Snows In April' uit 1986, een nummer dat de gevoelige kant van de grote kleine man uit Minneapolis laat horen. Voormalig Kayak zanger en drummer Max Werner was verantwoordelijk voor 'Rain In May' uit 1981, mooi gezongen, maar vooral imposant drumwerk.

Jamiroquai geeft juni een zonnig en opgewekt gevoel met het in 2005 uitgebrachte 'Seven Days In Sunny June'. Het uit 1991 afkomstige 'Winter In July' van Bomb The Bass is een erg fijn liedje over iets waar wij ons aan deze kant van de wereld geen voorstelling van kunnen maken. Bee Gees zanger Robin Gibb bracht in 1970 het sferische en rustige 'August October' uit en in 2005 kwam het monumentale 'Wake Me Up When September Ends' van de punkrockers Green Day uit, een rockklassieker met een prachtige tekst. Het tweede album van U2 verscheen in 1981 en het titelnummer 'October' is een mooi en klein liedje.

In 1992 werd de rockklassieker 'November Rain' een hit. In bijna negen minuten hoor je alles wat deze rockband zo interessant maakt. Die krijsende zang van Axl Rose en het fantastische gitaarspel van Slash. De zin 'In The Cold November Rain' komt vaak voorbij, het koude weer staat volgens mij symbolisch voor tegenslag. 'So Never Mind The Darkness, We Still Can Find A Way', maar ook al zit het op dit moment tegen, we komen er wel uit.

Met dit positieve gevoel gaan we richting december, de feestmaand. Met het optimistische 'December Will Be Magic Again' van Kate Bush uit 1983 wil ik alvast de hoop uitspreken, dat deze maand positief en magisch zal worden en dat het nieuwe jaar de oude positief zal overtreffen.

O ja, en een beetje 'november regen' kan geen kwaad.