Marleen Stikker. Foto: PR
Marleen Stikker. Foto: PR PR

'Het internet is stuk' met
Marleen Stikker

BREDEVOORT - Marleen Stikker hoort bij de pioniers van het internet. Waar het internet in de jaren negentig nog veelbelovend leek, is het inmiddels overgenomen door de techreuzen met alle gevolgen van dien. Op zaterdag 19 november vertelt Stikker in de Koppelkerk hoe wij onze digitale soevereiniteit kan terugwinnen.

Marleen Stikker was begin jaren negentig initiatiefnemer van De Digitale Stad, de eerste publieke toegangspoort en community in Europa, waar zij de eerste ‘burgemeester' was. Het doel was om het internet voor het publiek toegankelijk te maken. Tegelijk moest het vorm krijgen vanuit de democratische waarden. Het tegenovergestelde gebeurde: bedrijven als Google, Facebook en Amazon hebben de digitale omgeving grotendeels overgenomen. Niet de gebruiker gaat over zijn of haar gegevens, maar de digitale techreuzen. De digitale soevereiniteit zijn we als burger onderweg kwijtgeraakt.
In haar boek ‘Het internet is stuk - maar we kunnen het repareren' onderzocht Marleen Stikker hoe we het internet terug kunnen winnen. Marleen Stikker (1962) is oprichter en directeur van Waag. De Waag is uitgegroeid tot onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij. Waag zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen. De lezing begint om 20.00 uur. Entree tien euro, studenten betalen 7,50 euro. Aanmelden: www.koppelkerk.nl.