Het orgel in de Oude Helenakerk. Foto
Het orgel in de Oude Helenakerk. Foto": PR

Bekend over de hele wereld, zaterdag in Aalten

Orgelconcert door Pieter van Dijk in de Oude Helenakerk

Door Kristel te Bokkel

AALTEN - De Oude Helenakerk is aankomende zaterdag 5 november het toneel voor een orgelconcert door Pieter van Dijk. De conservatoriumdocent en organist van de Grote Kerk in Alkmaar reist af naar de kerk in het centrum van Aalten om een zestal prachtige stukken ten gehore te brengen. 

“Het programma is fantastisch,” vertelt Egbert Hoving, orgelbeheerder in Aalten. Pieter van Dijk zal vanaf 19.30 uur zes stukken ten gehore brengen. Onder andere de grote koraalfantasie over het lied ‘An Wasserflüssen Babylon’ van Johann Reincken. Alle zes stukken zijn oude stukken die perfect passen bij het orgel dat in de Oude Helenakerk staat.
Het huidige hoofdorgel in de Oude Helenakerk is in 1976 namelijk gebouwd naar oude principes, in de originele kas uit 1759. “Dit is terug te horen in de klank, maar ook te merken aan de opbouw van het instrument en de klankmogelijkheden.” Daarbij is het orgel gestemd in werckmeisterstemming waardoor een aantal toonsoorten ontzettend zuiver klinkt. Hoving vertelt verder: “Dat komt niet heel veel voor hier in de regio.”
Dit maakt ook dat het orgel ontzettend geschikt is voor oude muziek. “En dat is ook waar Van Dijk zo goed in is. Een bijzonder mooie combinatie dus.”
Elk jaar worden er verschillende orgelconcerten georganiseerd. “Nu we de draad weer op kunnen pakken, zijn we extra blij dat zo een fenomenaal organist bij ons wil komen spelen. Van Dijk komt graag om te spelen op dit bijzondere orgel.”

Pieter van Dijk
Pieter van Dijk is stadsorganist en organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Van over de hele wereld komen mensen naar hem luisteren wanneer hij daar speelt op het oudste bespeelbare orgel van Nederland. Daarnaast is hij conservatoriumdocent in Amsterdam en docent aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Ook geeft hij over de hele wereld concerten. Vorige week speelde hij nog in Londen.
Hoving vervolgt zijn verhaal: “Komt allen en laat u verrassen door de bijzondere muziek.”

Meer informatie en het volledige programma is te vinden op orgelsinaalten.nl.