Het station Aalten. Foto: Heini/Wikipedia
Het station Aalten. Foto: Heini/Wikipedia

Overlast rondom het station

Buurtbewoners komen met petitie

AALTEN - Het gebied rond het station is een van de drukste plekken van Aalten. Dagelijks komen en gaan veel mensen met de trein of bezoeken de middelbare school of gaan (in de avonduren) naar een van de twee sportzalen. Het is bovendien een plek waar jongeren graag samenkomen, niet alleen middelbare schooljeugd maar ook oudere jongeren met auto’s. Er is daar ook overlast en gevoel van onveiligheid bij de buurt en bij anderen. De burgemeester wil gaan inventariseren en de buurt heeft intussen een petitie opgesteld. 

In de gemeenteraad van 25 oktober hadden VVD, D66, BBB-HMV en CU een motie daarover ingediend. Daarin vroegen de vier partijen aan het college om de overlast in kaart te brengen en daarbij ook de buurt als informatiebron te betrekken. Ook vroegen ze om structurele oplossingen om de veiligheid in het gebied te vergroten.
In de raad ontspon zich een discussie hoe groot die overlast was. De burgemeester stelde van de politie en jongerenwerkers gehoord te hebben dat die een goed contact hebben met jongeren ter plaatse. Hij had de indruk dat de klachten nog wel meevielen. Tegelijk zijn er mensen die hun kinderen laten omfietsen. Ook treinreizigers hebben ’s avonds soms een ’unheimisch’ gevoel. Neem de gevoelens van onveiligheid serieus, benadrukte een raadslid. De burgemeester beloofde informatie te verzamelen en rond de jaarwisseling hierop terug te komen. Daarop trokken de vier partijen hun motie in.

Intussen waren buren uit de omliggende straten rond het station bezig een petitie op te stellen. Die petitie is op 31 oktober aan burgemeester Stapelkamp aangeboden. De burgemeester gaat over de veiligheid. De petitie is ook aan de gemeenteraad verzonden. De petitie is door 47 huishoudens ondertekend, een score van 100 procent, zo stellen de buurtbewoners.
De buurt stelt voorop dat zij geen moeite heeft met mensen die gezellig samenkomen, maar ze hebben wel problemen als er overlast ontstaat. Te vaak zijn buurtbewoners verwezen naar ‘bel de politie’, ‘bel 112’ of ‘bel de gemeente’. En hoewel dit door veel buurtbewoners is gedaan, heeft dit tot geen enkele verandering geleid. Als vormen van overlast worden genoemd: afval op de parkeerplaatsen, samenscholen van grote groepen wat intimiderend werkt, naroepen en uitschelden, geluidsoverlast door auto’s, roekeloos rijgedrag en vandalisme. De buurt vraagt om de overlast serieus te nemen en de bewoners willen graag in gesprek om hun ervaringen toe te lichten. "Het zou fijn zijn als we ons gehoord en gezien voelen."